Medijs: No valsts aizbēgušais Kremļa propagandists Kasems tomēr atgriezies Latvijā (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Marats Kasems.
Marats Kasems. Foto: Ekrānuzņēmums no Twitter ieraksta

Kremļa propagandas projekta "Sputnik Lietuva" bijušais galvenais redaktors un Latvijas pilsonis, kas notiesāts par valsts nodevību, Marats Kasems, atgriezies Latvijā un padevies varasiestādēm, vēsta starptautiskā raidorganizācija "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).  

Kā vēsta raidorganizācija, Kasems intervijā Krievijas neatkarīgajam medijam "Novaya Gazeta Europe" norādījis, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā viņš esot "guvis apskaidrību" un šobrīd vairs nevēloties neko kopīgu ar Krieviju.

Kasema aizturēšana savulaik tika veikta kriminālprocesā par ES noteikto sankciju iespējamu pārkāpšanu, taču vēlāk lieta kvalificēta kā palīdzība ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā.

Viņš laikā no 2017. gada līdz 2022. gada novembrim personisku apsvērumu un mantkārīgu tieksmju nolūkā sniedza intelektuālu un fizisku atbalstu Krievijai.

Apsūdzētais apzinājās, ka viens no Krievijas uzdevumiem ir stiprināt un paplašināt tās ietekmi Baltijas un citās Eiropas Savienības valstīs, tai skaitā vēršoties pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu, valsts iekārtu un valsts drošību kopumā.

Kasems pilnībā piekrita viņam inkriminētā noziedzīgā nodarījuma apjomam un juridiskajai kvalifikācijai, kā arī atzina savu vainu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un to nožēloja.

Latvijas prokuratūra Kasemam par palīdzību Krievijai pret Latviju vērstā darbībā piesprieda 15 500 eiro sodu. Viņš samaksāja sodu, taču pērnā gada jūlija nogalē Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova spriedelēja, ka, "baidoties no kriminālvajāšanas atsākšanās", Kasems esot pametis Latviju. 

Kā intervijā "Novaya Gazeta Europe" norāda Kasems, viņš Latvijā "neesot atgriezies tukšām rokām, bet gan ar dāvanām valsts specdienestiem, uz kuru žēlastību cerot devies uz Latviju labprātīgi padoties".

Intervijā Kasems nosaucis Krievijas īstenoto Ukrainas civiliedzīvotāju nogalināšanu Bučā 2022. gadā par ukraiņu tautas genocīdu, kā arī norādījis uz augstu Krievijas iebrukuma Baltijas valstīs iespējamību. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu