Stradiņa slimnīca apšauba, vai BVKB vērtējis tās būvprojekta audita atzinumu pēc būtības

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas A korpusa otrās kārtas būvniecības darbi.
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas A korpusa otrās kārtas būvniecības darbi. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) nav pēc būtības vērtējis Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) jaunā korpusa būvprojekta audita atzinumu, tādēļ nevar apgalvot, ka projekta dokumentācija ir nekvalitatīva, slimnīcas izplatītajā paziņojumā norādījis BVKB Būvniecības kontroles departamenta direktors Māris Demme.

Kā informēja PSKUS pārstāvji, būvfirmas "Velve" pārstāvji šonedēļ tika izteikušies, ka BVKB pēc iepazīšanās ar Stradiņa slimnīcas inženiertīklu risinājumu būvprojekta auditu esot secinājis, ka dokumentācija ir nekvalitatīva un neatbilst normatīvo aktu regulējumam.

Savukārt Demme slimnīcas izplatītajā paziņojumā norāda, ka šādu informāciju nevar apstiprināt. BVKB nosūtījis informāciju "Velvei" ari lūgumu neizplatīt nekorektu informāciju. "Šobrīd redzam, ka starp būvniecības procesa dalībniekiem ir izveidojies strīds un redzam to, ka mēs šādus strīdus atrisināt nevaram," paudis Demme.

BVKB pārstāvis atzīmējis, ka biroja kompetencē ir vērtēt tikai būvdarbu atbilstību projektam, nevis paša projekta kvalitāti. Birojs līdz šim topošajā Stradiņu korpusā veicis 11 pārbaudes un to laikā būtiskas neatbilstības, tostarp atkāpes no būvprojekta, neesot konstatētas.

Jau ziņots, ka BVKB iepazinies ar SIA "Livland Group" veikto auditu un secinājis, ka ar audita atzinumu PSKUS A2 korpusa inženiertīklu risinājumu būvprojektā konstatētas būtiskas nepilnības un neatbilstības piemērojamo standartu, tehnisko un īpašo noteikumu prasībām un Latvijā pastāvošajam normatīvo aktu regulējumam. Vienlaikus BVKB pārstāvji uzsvēra, ka birojs neveica PSKUS korpusa būvprojekta auditu, un minētais secinājums izriet no "Livland Group" veiktā audita.

Līdz ar to BVKB atbilstoši Būvniecības likumam informēja Latvijas Arhitektu savienības Sertificēšanas centru un biedrību "Latvijas Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas inženieru savienība" par iespējamiem būvspeciālistu profesionālās darbības pārkāpumiem ar lūgumu izvērtēt būvprojekta izstrādātāju profesionālās darbības atbilstību normatīvajiem aktiem.

Vienlaikus BVKB vēstulē PSKUS būvniekam SIA "Velve" norādīja, ka BVKB būvprojekta ekspertīzes veikšanu pušu savstarpējo civilstrīdu gadījumā nenodrošina.

BVKB vēstulē norāda, ka birojam kā valsts pārvaldes iestādei nav tiesību pārsniegt savas kompetences ietvaru un sniegt savu vērtējumu lietās, kas ir citas institūcijas kompetencē vai iejaukties privātpersonu savstarpējās civiltiesiskās attiecībās, proti, BVKB kompetencē neietilpst tiesības sniegt juridisku konsultāciju privāttiesisku konfliktu risināšanā, kā arī sniegt saistošu vērtējumu vai skaidrojumu par konkrēto situāciju.

Savukārt "Velves" pārstāvji informēja aģentūru LETA, ka šī gada janvārī nosūtīja BVKB vēstuli ar pievienotu neatkarīga, sertificēta eksperta audita atzinumu par dažādu inženierkomunikāciju risinājumiem PSKUS būvprojektā.

"Velves" pārstāvis un PSKUS projekta vadītājs Valdis Koks pauda uzskatu, ka BVKB ir apliecinājis, ka projekta dokumentācija ir nekvalitatīva un neatbilst normatīvo aktu regulējumam. Tikmēr BVKB kopumā iepriekš veiktajās 11 būvobjekta pārbaudēs, kuru laikā institūcija pārliecinās par būvnieka darbu kvalitāti objektā, būtiskas neatbilstības, tostarp atkāpes no būvprojekta nav konstatējusi.

Vienlaikus slimnīca atgādina, ka līgums tikai lauzts vairāku iemeslu dēļ, tostarp tādēļ, ka "Velve" neveica līgumā paredzētos darbus, kam nav nekāda sakara ar diskusijām par projekta kvalitāti un to, kam ir pienākums projektu detalizēt.

Jau ziņots, ka 13.februārī tika lauzts būvniecības līgums starp PSKUS un "Velve", un slimnīca sagaida, ka piecu darba dienu laikā, līdz 20.februārim, pārņems jauno A2 korpusu, aģentūrai LETA pavēstīja slimnīcas padomes konsultante Gundega Vārpa.

Slimnīca uzskata, ka ar būvnieku "Velve" noslēgtā līguma par slimnīcas A korpusa otrās kārtas būvdarbu veikšanu uzteikums ir pilnībā tiesisks. Līguma laušana esot pacientu, ārstniecības personāla un valsts drošības interesēs, lai iespējami ātri tiktu atrasts jauns būvnieks, ar kuru tiktu noslēgts jauns līgums un noteikti precīzi termiņi slimnīcas jaunā korpusa pabeigšanai. Līguma darbības periodā pēc būvnieka lūguma līgums grozīts piecas reizes, pagarināts trīs reizes, bet 2024.gada janvārī būvnieks pieprasījis pagarinājumu vēl par 17 mēnešiem.

Slimnīca uzver, ka būvnieks pats paziņojis par savu nespēju izpildīt līgumsaistības un pabeigt būvdarbus, un šādos apstākļos slimnīcas interešu aizstāvības nodrošināšanai nav citu tiesisko līdzekļu, kā vien nekavējoties pārņemt objektu un nodot to citam būvniekam. Slimnīcai nerīkojoties, turpinās pieaugt būvnieka nodarītie zaudējumi, kas vairs nekādi nav pieļaujams.

Būvkompānija "Velve" gan paudusi aizdomas, ka lēmumu pārtraukt A2 korpusa būvniecību galvenokārt izraisījusi slimnīcas nespēja nodrošināt pietiekamu finansējumu darbu turpmākai veikšanai. Slimnīca paustās aizdomas noraida, norādot, ka uzņēmuma finanšu pratība nav tā stiprākā puse.

Līdz 2024.gada 20.februārim SIA "Velve" ir jānodod būvobjekts slimnīcai. Slimnīca uzsver, ka šajā procesā rīkojas precīzi atbilstoši līgumā un likumā noteiktajam, vienlaikus izmantojot visus līgumā un likumā paredzētos mehānismus savu tiesību un tiesisko interešu aizsardzībai. Visus zaudējumus, kas radīsies SIA "Velve" turpmākas pretdarbības gadījumā, tiks pieprasīts atlīdzināt.

Līgums starp Stradiņa slimnīcu un SIA "Velve" tika noslēgts 2020.gada 27.augustā, un tajā paredzētais darbu izpildes termiņš bija 30 mēnešu - jauno slimnīcas korpusu būvniekam vajadzēja pabeigt 2023.gada pavasarī. Līguma laikā pēc SIA "Velve" ierosinājuma tā nosacījumi tika mainīti kopumā piecas reizes, bet darbu izpildes termiņi pagarināti trīs reizes, par 16 miljoniem eiro palielinot arī līgumcenu. Rezultātā šo gadu laikā izbūvēti vien nepilni 60% paredzētā būvapjoma, no kuriem daļa nav nodoti pasūtītājam, kopumā neapgūstot 26 miljonus Eiropas Savienības finansējuma.

Saskaņā ar pēdējo vienošanos būvniekam jauno slimnīcas ēku vajadzēja pabeigt līdz 2024.gada 1.jūnijam. Savukārt 2024.gada janvāra sākumā SIA "Velve" lūdza atkārtoti pagarināt līguma izpildes termiņu, norādot, ka jaunais iespējamais darbu pabeigšanas laiks varētu būt vēl pēc 17 mēnešiem, tātad 2025.gada vasarā, kas ir aptuveni gads pēc jau šobrīd vairākkārt pagarinātā termiņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu