ASV lūgušas Ķīnu un Indiju pierunāt Krieviju atteikties no kodolieroču izmantošanas kosmosā (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens Minhenes drošības konferencē
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens Minhenes drošības konferencē Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens Minhenes drošības konferences laikā ar Ķīnas un Indijas kolēģiem apspriedis jautājumu par iespējamiem Krievijas kodolieroču draudiem Zemes orbītā. Laikraksts “The New York Times” (NYT) vēsta, ka viņš mudinājis Pekinu un Deli ietekmēt Maskavu un brīdinājis, ka jebkurš kodolsprādziens kosmosā iznīcinātu ne tikai Amerikas, bet arī Ķīnas un Indijas satelītus.

Turklāt ASV amatpersonas un ārējie analītiķi uzskata, ka sprādziena gadījumā sabruktu globālās komunikāciju sistēmas, pārtraucot visu, sākot no neatliekamās palīdzības dienestiem un mobilajiem tālruņiem līdz ģeneratoru un sūkņu regulēšanai. Sprādziena radītās atlūzas izkliedētos zemajā Zemes orbītā un apgrūtinātu navigāciju dažāda veida satelītiem. Blinkens turpināšot runāt par šo jautājumu papildu sanāksmēs Minhenes drošības konferencē.

Daži ASV izlūkdienestu pārstāvji iebilda pret Vašingtonai zināmās informācijas publiskošanu, jo Krievijas programmas detaļas joprojām ir slepenas, norādīja NYT avoti. Taču citi ieteica atklāt pietiekami daudz informācijas, lai pārliecinātu Ķīnu un Indiju par draudu nopietnību.

ASV izlūkdienesti uzzināja par jauna veida ieroču izstrādi pēc vairākiem slepeniem Krievijas satelītu palaišanas gadījumiem 2022. gada sākumā. Baltais nams raksturoja jaunos Krievijas izstrādājumus kā pretsatelītu tehnoloģiju, neatklājot sīkākas detaļas. NYT sarunu biedri uzstāj, ka šie ieroči nerada tiešus draudus cilvēkiem.

“Mēs nerunājam par ieročiem, kurus var izmantot, lai uzbruktu cilvēkiem vai izraisītu fizisku iznīcināšanu šeit uz zemes,” žurnālistiem sacīja Pentagona pārstāvis Džons Kirbijs. Februārī viņš teica, ka ASV diplomāti ir sākuši sarunas ar Krieviju un citām valstīm par šiem ieročiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu