Stradiņa slimnīca norāda uz iepriekšējās valdes neizdarībām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Zvērinātu advokātu birojs "Ellex Kļaviņš" Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) uzdevumā veicis iepriekšējās slimnīcas valdes locekļu atbildības izvērtējumu, secinot, ka tā nav nav rīkojusies atbilstoši, līgums ar SIA "Velve" bija jālauž agrāk, aģentūru LETA informēja PSKUS padomes konsultante Gundega Vārpa.

Saskaņā ar biroja "Ellex Kļaviņš" atzinumu, to, ka Stradiņa slimnīcas iepriekšējā valde nav nodrošinājusi līguma savlaicīgu izpildi no SIA "Velve" puses, kā arī kavējusies vienpusēji izbeigt līgumu, tiklīdz kļuva skaidrs, ka līgums netiks izpildīts noteiktajā termiņā, varētu uzskatīt par krietna un rūpīga saimnieka mērauklai neatbilstošu rīcību.

Vērtējot Stradiņa slimnīcas iepriekšējās valdes rīcību, advokātu birojs "Ellex Kļaviņš" atzinumā norādījis, ka valdes rīcība, vadot jaunā korpusa būvniecības projektu, iespējams, nav bijusi atbilstoša, taču būtiskākais pārmetums valdei varētu būt tas, ka tā nav savlaicīgi un atbilstoši reaģējusi uz līguma izpildi kavējošiem apstākļiem, kā arī kavējusies vienpusēji izbeigt līgumu.

Ekspertu ieskatā, Stradiņa slimnīcas valdei kopš 2023.gada jūnija bija tiesisks pamats vienpusēji atkāpties no līguma, jo bija skaidrs, ka SIA "Velve" nespēs izpildīt līgumu noteiktajā termiņā. Bijušās valdes lēmums neizbeigt līguma darbību un turpināt to ir negatīvi ietekmējis objekta būvniecības gaitu, un šāds lēmums nekādi nevar tikt uzskatīts par krietnam un rūpīgam saimniekam atbilstošu rīcību.

Atzinums ir iesniegts Ģenerālprokuratūrā, norāda Vārpa.

Stradiņa slimnīcas iepriekšējai valdei būtu pienākums atlīdzināt zaudējumus, kas radušies, tāpēc ka lēmums vienpusēji izbeigt līgumu netika pieņemts tad, kad radās pamats šāda lēmuma pieņemšanai. Radīto zaudējumu apmērs ir jāaprēķina, akcentē Vārpa, atsaucoties uz biroja "Ellex Kļaviņš" atzinumu.

Jau ziņots, ka Stradiņa slimnīcas iepriekšējā valde tika atcelta 2023.gada 27.oktobrī, kad slimnīcas pagaidu padome izteica neuzticību slimnīcas valdes priekšsēdētājam Rinaldam Muciņam un valdes locekļiem Ilzei Kreicbergai, Jānim Naglim un Agrai Melnei.

Tāpat vēstīts, ka Būvkompānija SIA "Velve" un PSKUS pārstāvji šodien plānojuši tikties, lai risinātu PSKUS jaunā A2 korpusa līguma izpildes vai izbeigšanas jautājumus, aģentūru LETA informēja "Velves" pārstāvji.

Piektdien, 16.februārī, "Velve" tikšanās laikā norādīja, ka veids, kādā PSKUS vēlas izbeigt tiesiski noslēgtu līgumu ar būvkompāniju, nepamatoti būvdarbu veicēju vainojot līguma neizpildē, ir nepieņemams un "Velve" tam nepiekrīt.

Tāpat "Velve" informēja PKSUS, ka, ja reiz pasūtītājs ne pie kādiem apstākļiem nevēlas ar būvkompāniju turpināt līguma izpildi, tad līguma izbeigšana šādos gadījumos ir tiesiski noformējama ar abu pušu vienošanos.

PSKUS juridiskais pārstāvis atzīmēja, ka šis jautājums ir jāizvērtē un puses vienojās par jaunu tikšanos pirmdien.

Iepriekš arī ziņots, ka "Velve" nepiekrīt PSKUS lēmumam par vienpusēju līguma izbeigšanu un, uzskata to par prettiesisku, nosūtījusi iebildumu vēstuli pasūtītājam. Galvenie iemesli, kādēļ tiek kavēti būvniecības grafiki, ir tieši saistīts ar nekvalitatīvo būvprojektu. Jau no 2021.gada būvobjekta dokumentācijā ir veiktas virkne izmaiņu, taču visi nepieciešamie tehniskie risinājumi nav izstrādāti vēl tagad, piemēram, vēl uz šo brīdi nav izdoti projekta risinājumi un saskaņoti darbi vairāk nekā 60 km kabeļu izbūvei ēkas starpsienās, grīdās un griestos.

Otrdien, 13.februārī, tika lauzts būvniecības līgums starp PSKUS un "Velve", un slimnīca sagaida, ka piecu darba dienu laikā, līdz 20.februārim, pārņems jauno A2 korpusu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu