Atklās upju ekosistēmas atjaunošanas iniciatīvu "Par tīrām upēm!"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Piektdien, 23.februārī, plkst.10 Dabas aizsardzības pārvaldē, Siguldā, Baznīcas ielā 7 notiks upju ekosistēmas atjaunošanas iniciatīvas "Par tīrām upēm!" ceturtā projekta gada atklāšanas pasākums, informēja projekta "Par tīrām upēm!" komunikācijas pārstāve Diāna Calpanova.

Projekta "Open Rivers Programme Gauja" mērķis ir apzināt Gaujas upes baseina caurtekas, kas rada vislielāko ietekmi uz upju brīvo tecējumu un zivju migrāciju upē. Projektā, izmantojot ģeogrāfiskās informācijas sistēmas (ĢIS) kartēšanas paņēmienus, tika attālināti kartētas visas caurtekas Gaujas upju sateces baseinā Latvijā un novērtēts, kurām no tām ir vislielākā ietekme uz upes ekosistēmu un migrējošām zivīm. Pēc tam šī informācija tika pārbaudīta, ekspertiem apsekojot upi klātienē.

Projekta laikā tika identificētas 100 potenciāli problemātiskās caurtekas, un 20 no šiem šķēršļiem tika identificēti kā potenciāli pārbūvējami, ņemot vērā to radīto ietekmi uz vidi un ieinteresēto pušu viedokļus.

Toties minerālūdens zīmols "Mangaļi" sadarbībā ar Pasaules Dabas fondu 2021.gadā sāka ilgtermiņa projektu "Par tīrām upēm!", kura mērķis ir iesaistīties un ilgtermiņā rūpēties par Latvijas upju ekosistēmas atjaunošanu un uzlabošanu.

Pagājušajā gadā, projekta trešajā darbības gadā, tika pārbūvēta Sveķupes caurteka Gaujas Nacionālā parka teritorijā un nojaukts Bejas dambja pirmais posms Alūksnes pusē.

Projekta "Par tīrām upēm!" organizatori stāstīs par iepriekšējos trijos gados paveikto, tiks iezīmēti šī gada galvenie mērķi un plāni, dalīsies ar jaunāko informācija par Bejas dambja otrā posma nojaukšanas procesu, izziņos plānotās caurtekas nojaukšanu un projekta lieldraugs "Kiwie" dalīsies ar jaunumiem un pastāstīs par savu lomu projektā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu