Rēzeknes pašvaldībai neizdodas pieņemt bezdeficīta budžetu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rēzeknes pilsētas domes ēka.
Rēzeknes pilsētas domes ēka. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Rēzeknes domes deputāti ārkārtas domes sēdē šodien, 19. februārī kārtējo reizi noraidīja visus priekšlikumus sabalansēta budžeta pieņemšanai.

Izpilddirektors Raimonds Olehno sēdes sākumā izklāstīja budžeta vadības darba grupas izstrādātos priekšlikumus, kurus pieņemot, būtu iespējams segt budžeta deficītu - 3,5 miljonus eiro un, izpildot Finanšu ministrijas (FM) izvirzītos nosacījumus, saņemt 5 miljonus eiro ilgtermiņa aizdevumu investīciju projektu finansēšanai.

Izstrādātie priekšlikumi ir darba grupas trīs mēnešu darba rezultāts, uzsvēra izpilddirektors, un viņa ieskatā īsti neesot iespējams atrast citu segumu budžeta deficītam. Alternatīva varot būt štatu saraksta pārskatīšana, atlaižot pašvaldības darbiniekus.

Starp piedāvātajiem priekšlikumiem bija atteikšanās no atvaļinājuma pabalsta pašvaldības darbiniekiem, kas tika noraidīta vienā no iepriekšējām domes sēdēm, atteikšanās no brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem, kā arī četru dienu darba nedēļa pašvaldības darbiniekiem. Turklāt ietaupījums veidots ar rezervi aptuveni 0,3 miljoni eiro, kas, iespējams, ļautu atgriezties pie piecu dienu darba nedēļas jau pēc dažiem mēnešiem.

Nobalsojot pret šiem priekšlikumiem, naudas atalgojuma izmaksai pašvaldībā varētu pietrūkt jau maijā, pauda Olehno. Viņš uzsvēra, ka pašvaldības budžeta pieņemšana ar deficītu aizliegta ar likumu.

Sēdē piedalījās 10 no 13 domes deputātiem. Ar četrām opozīcijas deputātu balsīm "par" un sešām "pret" piedāvātie priekšlikumi tika noraidīti.

Līdz ar to Rēzeknes domei paliek viena diena līdz noteiktajam termiņam - 21.februārim - sabalansēta budžeta pieņemšanai.

Kā ziņots iepriekš, Finanšu ministrija (FM) ir izvērtējusi Rēzeknes pilsētas pašvaldības iesniegto 2024.gada budžeta projektu, kurā paredzēts kopējais ieņēmumu apjoms 49,2 miljoni eiro, kopējais izdevumu apjoms 50,6 miljoni eiro un 1,3 miljonu eiro liels pamatbudžeta deficīts. Likums nosaka, ka budžetā ir jāparedz un jāpamato, kādi līdzekļi nepieciešami pašvaldībām to funkciju izpildei, nodrošinot, ka izdevumi tiek segti ar ieņēmumiem.

Atbilstoši normatīvo aktu regulējumam gadskārtējam pašvaldības budžetam jābūt apstiprinātam domē ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc valsts budžeta likuma izsludināšanas. 2024.gadā pašvaldībām kārtējā gada budžeti ir jāpieņem līdz 21.februārim.

Ja finanšu grūtībās nonākusī Rēzeknes pilsēta apstiprinās bezdeficīta budžetu, Valsts kase pilsētas finanšu situācijas stabilizēšanai piešķirs piecu miljonu eiro aizdevumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu