Krievija ar ekonomisku šantāžu piespiež Ekvadoru nesūtīt ieročus Ukrainai (12)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekvadoras prezidents Daniels Noboa.
Ekvadoras prezidents Daniels Noboa. Foto: AP/Scanpix

Ekvadora pirmdien atteicās no padomju laika ieroču sūtīšanas Ukrainai pēc tam, kad prezidenta solījums to darīt izraisīja strīdu ar Krieviju, kas aizliedza Ekvadoras banānu un ziedu importu.

"Ekvadora nesūtīs nekādus kara materiālus uz valsti, kas ir iesaistīta starptautiskā bruņotā konfliktā," Kongresa komitejai paziņoja ārlietu ministre Gabriela Sommerfelda.

Ekvadoras prezidents Daniels Noboa janvārī paziņoja, ka Kito ir piekritusi apmainīt Krievijas militāro aprīkojumu, kas kļuvis par "metāllūžņiem", pret jauniem ASV ieročiem apmēram 200 miljonu ASV dolāru vērtībā.

Ekvadora plānoja nosūtīt uz ASV sešus Krievijas kara helikopterus, tāla darbības rādiusa raķešu palaišanas iekārtas un pretgaisa aizsardzības sistēmas, ko pēc tam bija paredzēts no ASV nosūtīt uz Ukrainu.

Ekvadora apmaiņā pret to saņemtu mūsdienīgus ieročus, lai cīnītos pret narkotiku tirgoņu bandām.

Maskava kritizēja šo "pārsteidzīgo" lēmumu un aizliedza Ekvadoras banānu un ziedu importu, kā iemeslu minot atrastus kaitēkļus.

Ekvadoras tirdzniecības ministre Sonsolesa Garsija piektdien paziņoja sociālo mediju platformā "X", ka Krievijas embargo piecām Ekvadoras banānu eksporta kompānijām ir atcelts.

Ekvadora ir pasaulē lielākā banānu eksportētāja un viena no galvenajām ziedu, pārsvarā rožu, eksportētājām.

Saskaņā ar Krievijas mediju ziņām deviņas desmitdaļas Krievijas importēto banānu ir no Ekvadoras.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu