Lielākās naftas kompānijas pasaulē kopš kara sākuma Ukrainā strauji audzējušas peļņu (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Kirsty Wigglesworth, AP

Piecas lielākās naftas kompānijas pasaulē, kuras kotē savas akcijas biržā, kopš Krievijas iebrukuma sākuma Ukrainā nopelnījušas vairāk nekā ceturtdaļtriljonu dolāru, vēsta "The Guardian".

Pēc "Global Witness" datiem, tādas naftas kompānijas kā BP, "Shell", "Chevron", "ExxonMobil" un "TotalEnergies" kopš kara sākuma Ukrainā 2022. gada februārī nopelnījušas 281 miljardu dolāru. 

Britu kompānijas BP un "Shell" kopš 2022. gada februāra kopā nopelnījušas 94,2 miljardus dolāru. Pēc "Global Witness" datiem, šī summa ir pietiekama, lai pilnībā apmaksātu visu Lielbritānijas mājsaimniecību elektroenerģijas rēķinus nākamo 17 mēnešu laikā. 

"Shell" divu gadu laikā nopelnījusi 58,9 miljardus dolāru, taču kompānija šogad plāno samazināt darbavietu skaitu - vairāk nekā 300 darbinieki zaudēs darbu. Tas tādēļ, ka uzņēmums samazinās nodaļu, kas strādā pie projektiem ar zemu oglekļa saturu. BP, kas pērn arī samazināja savus klimata mērķus, nopelnījusi vairāk nekā 35 miljardus dolāru. 

Lielākās Eiropas un ASV naftas kompānijas, kā "Chevron", "ExxonMobil" un "TotalEnergies", kopā nopelnījušas vairāk nekā 187 miljardus dolāru.

"Krievijas iebrukums Ukrainā bijis postošs miljoniem cilvēku - sākot ar vienkāršajiem ukraiņiem, kas dzīvo kara ēnā, beidzot ar Eiropas mājsaimniecībām, kurām ir ļoti grūti samaksāt apkures rēķinus. Neatkarīgi no notiekošā, lielākās kompānijas, kas strādā ar fosilo kurināmo, šajā situācijā ir lielākās ieguvējas," sacīja "Global Witness" vecākais pētnieks Patriks Heilijs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu