Stradiņa slimnīcas būvlaukuma pārņemšanu no SIA "Velve" uzrauga Valsts policija

Papildināts
TVNET/LETA
Papildināts 10:14, 21. februāris, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas (PSKUS) pārstāvji trešdien ieradušies lai pārņemtu nepabeigto jauno A2 korpusu no SIA "Velve", notikuma vietā atrodas arī Valsts policijas darbinieki, novēroja aģentūra LETA.

Valsts policijā aģentūra LETA noskaidroja, ka policijas darbinieki tur atrodas, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un drošību.

Šodien, 21. februārī, PSKUS plāno pārņemt nepabeigto jauno A2 korpusu.

Pagājušās nedēļas otrdienā, 13.februārī, tika lauzts būvniecības līgums starp PSKUS un "Velve", jo būvnieks neievēroja būvniecības termiņus, būvobjektā tika konstatēti būtiski defekti, kas netiek novērsti, objektā notikusi nesaskaņotu apakšuzņēmēju nodarbināšana, kā arī fiksēti citi pārkāpumi. Sākotnēji bija plānots, ka slimnīca pārņems jaunuzbūvētās slimnīcas korpusa daļas no "Velve" 20.februārī, taču tā nenotika.

Slimnīca bija piedāvājusi "Velve" nekavējoties noslēgt vienošanos, uz kuras pamata slimnīca nekavējoties pārņemtu būvlaukumu un veiktu nepieciešamās darbības būvdarbu nepārtrauktības nodrošināšanai. Savukārt "Velve" piedāvājusi noslēgt vienošanās redakciju par līguma izbeigšanu, kam slimnīca nepiekrita.

Slimnīcas vadība plāno šodien pārņemt objektu līgumā noteiktajā kārtībā.

Vienlaikus PSKUS uzsver, ka A2 ir valsts īpašums, kuru pārvalda slimnīca, bet SIA "Velve" rīcība, nenododot objektu, būs patvarīga, kas būs kriminālsodāmi. Slimnīca apgalvo, ka šajā procesā rīkojas precīzi atbilstoši likumā noteiktajam, vienlaikus izmantojot likumā paredzētos mehānismus savu tiesību un tiesisko interešu aizsardzībai. Visus zaudējumus, kas radīsies SIA "Velve" turpmākas pretdarbības gadījumā, tiks pieprasīts atlīdzināt.

Savukārt pēc objekta pārņemšanas slimnīca iecerējusi piesaistīt neatkarīgu būvekspertīzi, lai veiktu visa objekta būvniecības kvalitātes apsekošanu, jo esot pamats domāt, ka līdzšinējais konstatēto būvniecības defektu saraksts, iespējams, nav pilnīgs. Tāpat tiks sākti neatliekami darbi, piemēram, pagrabstāva demontāža teju 8000 kvadrātmetru platībā, kur saskaņā ar jaunākajām "BIOR" analīzēm mitinās septiņas dažādas pelējuma sēņu sugas.

TVNET jau vēstīja, ka PSKUS jaunā korpusa būvniecības pabeigšana jau vairākkārt pārcelta. Līgums sākotnēji paredzēja jaunās ēkas būvniecību pabeigt 2023.gada pavasarī, bet līguma izpildes laikā pēc SIA "Velve" ierosinājuma darbu izpildes termiņi vairākkārt tika pagarināti, palielinot arī līgumcenu. Saskaņā ar pēdējo vienošanos būvniekam jauno slimnīcas ēku vajadzēja pabeigt līdz šī gada 1.jūnijam, bet šogad būvkompānija lūgusi atkārtoti pagarināt līguma izpildes termiņu, norādot, ka jaunais iespējamais darbu pabeigšanas laiks varētu būt 2025.gada vasarā.

Slimnīcas padomes vērtējumā, tas apliecinot, ka būvnieks ilgtermiņā nav spējīgs pildīt līgumsaistības un pabeigt būvdarbus. Turklāt slimnīcas iespējas pagarināt līgumu ierobežo arī Publisko iepirkumu likums.

"Velve" nepiekrīt PSKUS lēmumam par vienpusēju līguma izbeigšanu un, uzskata to par prettiesisku. Galvenie iemesli, kādēļ tiek kavēti būvniecības grafiki, esot tieši saistīts ar nekvalitatīvo būvprojektu. Jau no 2021.gada būvobjekta dokumentācijā ir veiktas virkne izmaiņu, taču visi nepieciešamie tehniskie risinājumi nav izstrādāti vēl tagad, piemēram, aizvien nav izdoti projekta risinājumi un saskaņoti darbi vairāk nekā 60 km kabeļu izbūvei ēkas starpsienās, grīdās un griestos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu