Tiesībsargs aicina atbalstīt Ilgtspējas direktīvas pieņemšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesībsargs Juris Jansons
Tiesībsargs Juris Jansons Foto: Ieva Leiniša/LETA

Eiropas Savienībā (ES) izstrādē ir direktīva, kuras mērķis ir uzlabot cilvēktiesību ievērošanu un vides standartus uzņēmumu darbībā un to globālajās vērtību ķēdēs, un tiesībsargs aicina Latvijas pārstāvjus atbalstīt šo tiesību aktu, informēja tiesībsarga biroja pārstāvji.

Direktīva noteiks obligātu prasību daļai lielo uzņēmumu īstenot rūpības pienākumu attiecībā uz cilvēktiesībām un vidi. Tas nozīmē, ka uzņēmumiem būs jāpārbauda, vai viņu darbība neizraisa jebkādus cilvēktiesību aizskārumus vai kaitējumu videi, un atbilstoši jārīkojas, lai novērstu, mazinātu vai izbeigtu negatīvo ietekmi, skaidro birojā.

Vienlaikus tiesībsargs norāda, ka jau 2023.gada nogalē tika panākta kompromisa vienošanās starp Eiropas Parlamentu, ES Padomi un Eiropas Komisiju, tomēr tādu ekonomikas smagsvaru kā Vācijas un Itālijas iespējamā atturēšanās no gaidāmā balsojuma apdraud direktīvas tālāku virzību.

Tiesībsargs uzskata, ka direktīva radīs līdzvērtīgus konkurences apstākļus Eiropas uzņēmumiem, kā arī veicinās atbildīgas uzņēmējdarbības praksi visā pasaulē, tādējādi veicinot arī cilvēktiesību ievērošanu. Birojā norāda, ka vairāki uzņēmumi, finanšu iestādes un nevalstiskā sektora organizācijas ir atzinušas, ka reģiona līmenī būtu jāveido tāds normatīvais regulējums, kas nosaka uzņēmumiem obligātu prasību īstenot rūpības pienākumu. Arī Latvijā ir vērojama interese un aktivitāte no dažādu nozaru uzņēmumiem un organizācijām, atbalstot ilgtspējīgāku uzņēmējdarbību. Tiesībsarga ieskatā šie ir būtiski apsvērumi, paužot Latvijas pozīciju gaidāmajā balsojumā par direktīvas tālāko virzību, tāpēc tiesībsargs aicina Latvijas pārstāvjus balsot "par" šo tiesību aktu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu