"Bite Latvija": Kiberincidentu radītais kaitējums pieaug

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
SIA "Bite Latvija" izpilddirektors Arūns Mickevičs.
SIA "Bite Latvija" izpilddirektors Arūns Mickevičs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Kiberuzbrukumu ziņā nav vērojams milzīgs pieaugums, tomēr kiberincidentu radītais kaitējums ir jūtami augošs, intervijā aģentūrai LETA atzina "Bite Latvija" ģenerāldirektors Arūns Mickevičs.

Viņš skaidroja, ka kiberuzbrukumi ietekmē uzņēmumus un iestādes vairāk nekā iepriekš.

Tāpat Mickevičs sacīja, ka Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sākumā kiberincidenti notika nepārtraukti, bet tagad novērojams, ka tie parādās milzīgos viļņos - pēc viena kiberuzbrukuma viļņa to daudzums samazinās, un tad tie parādās atkal. Tāpat kiberuzbrukumi vairāk ir mērķēti pret valsts iestādēm un kritisko infrastruktūru.

"Bite Latvija" nodrošina interneta drošības pakalpojumu ne tikai biznesa klientiem, bet arī privātpersonām. Ar šo rīku ik mēnesi "Bite" klientiem tiek novērsti vidēji 20 miljoni incidentu. "Es biju pārsteigts, to dzirdot. Mēs divreiz pārbaudījām. Tie tiešām bija 20 miljoni," intervijā sacīja Mickevičs, norādot, ka tas ir draudu līmenis, ar kuru cilvēki patiesībā ikdienā saskaras internetā, sākot no nedrošām vietnēm un beidzot ar dažādiem krāpniekiem.

Vienlaikus Mickevičs uzsvēra, ka pieaug mākslīgā intelekta izmantošana kibernoziegumos.

Runājot par sakaru operatoru vēršanos pret krāpniekiem, Mickevičs sacīja, ka "ir jau viegli teikt, ka telekomunikāciju operatoriem vajadzētu visu atrisināt, bet liela loma ir arī cilvēku zināšanām".

"Bite Latvija" ģenerāldirektors sacīja, ka sabiedrības izglītošanai kiberdrošības jomā ir ļoti svarīgi turpināt informatīvas kampaņas, īpaši uzrunājot galalietotājus, kas ir visvairāk pakļauti interneta un telefonkrāpniecības riskam.

Tāpat uzņēmums piedalās Satiksmes ministrijas sanāksmēs, kurās tiek meklēti krāpniecības apkarošanas risinājumi. Zināmi risinājumi ir ieviesti Lietuvā, kopā ar izmaiņām normatīvajos aktos, piemēram, fiksētā tīkla numuru izsaukumu bloķēšana, ja izsaukums tiek veikts no ārvalstu operatora tīkla, norādīja Mickevičs.

Viņš uzsvēra, ka lielākā prioritāte būtu tādiem krāpniecības apkarošanas pasākumiem, kuri ļauj novērst krāpniecību, nevis tikai palīdz izmeklēt jau notikušās krāpniecības gadījumus.

"Ja Latvijā tiks pieņemts lēmums par tādu pašu prettelefonkrāpniecības risinājumu ieviešanu kā Lietuvā, "Bite" varēs ieviest šos risinājumus praksē salīdzinoši īsā laikā," sacīja Mickevičs.

Vienlaikus Mickevičs atzina, ka par šo jautājumu pagaidām notiek diskusijas. "Bite Latvija" ir sniegusi savu viedokli Satiksmes ministrijai par pasākumiem telefonkrāpniecības ierobežošanai, kā arī priekšlikumus normatīvo aktu pilnveidei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu