Arī Traumatoloģijas slimnīcu uztrauc ministrijas iecere būtiski mainīt pacientu aprūpi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca
Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca Foto: TVNET

Arī Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca (TOS) pauž bažas par Veselības ministrijas (VM) ieceri mainīt traumatoloģijas pacientu aprūpi Rīgā.

TOS valde aģentūrai LETA norādīja, ka slimnīcas kā neatkarīgas vienības saglabāšana ir būtiska. Tā esot gadu desmitiem "pierādījusi savu spēju efektīvi apmierināt Latvijas traumatoloģijas un ortopēdijas pacientu vajadzības". Ik gadu slimnīcā tiek veikti gandrīz 17 000 operāciju, tostarp 2200 endoprotezēšanas operācijas, un, pēc slimnīcas paustā, šādu apjomu nespējot nodrošināt neviena cita medicīnas iestāde Baltijas jūras reģionā, kas liecina par tās "nepārspējamo kapacitāti un izšķirošo lomu valsts veselības aprūpes infrastruktūrā".

Slimnīcas valdes vērtējumā, pārsteidzīgi lēmumi par TOS reorganizāciju vai iekļaušanā plašākā veselības aprūpes struktūrā draud samazināt pakalpojumu pieejamību pacientiem, potenciāli radot negatīvas pārmaiņas veselības aprūpes sistēmā. Tāpat valde uzskata, ka slimnīcas reorganizācija nesniedz skaidrus ieguvumus un draud vājināt specializēto aprūpi, ar ko Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca lepojas.

"Tās neatkarības saglabāšana nodrošina, ka tā turpina piedāvāt augstas kvalitātes specializētu aprūpi pacientiem visā Latvijā un saglabā savu kā izcilības un mācību centra pozīciju medicīnas sabiedrībā," uzsver slimnīcā.

LETA jau rakstīja, ka VM ir vērsusies pie Rīgas pašvaldības, aicinot pašvaldību būtiski mainīt traumatoloģijas pacientu aprūpi Rīgā.

Vēstulē veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) norādījis, ka Rīgā stacionāros traumatoloģijas un ortopēdijas pakalpojumus nodrošina trīs stacionārās ārstniecības iestādes - Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS), valsts "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca" un Rīgas 2.slimnīca, kas nodrošina rīdziniekiem un Latvijas iedzīvotājiem gan terciāra līmeņa, gan sekundāra līmeņa neatliekamo un plānveida medicīnisko palīdzību.

Viņa ieskatā, valsts apmaksātus pakalpojumus traumatoloģijā un ortopēdijā nepieciešams turpmāk attīstīt Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) un RAKUS.

Ministra skatījumā, Rīgā un Rīgas veselības aprūpes pakalpojumu plānošanas teritorijā jārisina problēma nodrošināt ar primāri nepieciešamo aprūpi pacientiem ar hroniskām saslimšanām. Viņš norāda, ka VM vairākkārt rosinājusi paplašināt aprūpes gultu skaitu Rīgā, nodrošinot iespējas rīdziniekiem saņemt nepieciešamos aprūpes pakalpojumus.

Veselības ministrija (VM) aģentūrai LETA reformas piedāvājumu skaidroja ar to, ka traumatoloģijas un ortopēdijas pacienti prasot "kompleksu ārstēšanas pieeju, nodrošinot ātru un efektīvu diagnostiku, ārstēšanu un atbilstošu specializāciju, kā arī agrīnu rehabilitāciju". Ministrijas skatījumā, traumatoloģijas un ortopēdijas pakalpojumu nodrošināšana PSKUS un RAKUS ļaušot nodrošināt uz pacientiem vērstu starpdisciplināru pieeju, kā arī multidisciplināras komandas iesaisti stacionārā ārstēšanas procesā.

Šobrīd vēl notiekot diskusijas par iespējamajām izmaiņām, taču VM sola, ka ne 2.slimnīca, ne arī TOS netiks slēgtas, taču, iespējams, tās varot tikt pārprofilētas, attīstot tajās citus pakalpojumus. Pastāv iespēja, ka, piemēram, 2.slimnīcas traumatoloģijas un ortopēdijas pakalpojumi tiktu pārcelti uz PSKUS, bet TOS pakalpojumi uz RAKUS, tādējādi "nodrošinot šo pakalpojumu pieejamību abos Daugavas krastos". Šie medicīniskie pakalpojumi gan jau tagad tiek nodrošināti "abos Daugavas krastos", tikai citās slimnīcās, kas jau vēsturiski specializējušās traumatoloģijā.

VM skaidroja, ka tā vērsusies pie Rīgas pašvaldības nolūkā noskaidrot viedokli par Rīgas 2.slimnīcas stacionāro pakalpojumu attīstību un pārstrukturēšanu šajās ārstniecības iestādēs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu