Lielbritānijas ostas pilsētā Plimutā atrasta 500 kilogramus smaga Otrā pasaules kara laika bumba

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Matt Keeble/AP

Lielbritānijā atrastas Otrā pasaules kara laika bumbas dēļ tika evakuēti 10 tūkstoši cilvēku, līdz piektdien bumba tika aizvesta uz drošu vietu neitralizēšanai.

500 kilogramus smagā bumba tika atrasta otrdien ostas pilsētā Plimutā kādas mājas pagalma dārzā, un tās dēļ tika veikta viena no lielākajām mierlaika evakuācijas operācijām Lielbritānijā.

Ap bumbas atrašanas vietu tika izveidots kordons 300 metru rādiusā, evakuējot aptuveni 10 230 cilvēkus no 1219 nekustamajiem īpašumiem.

Apmēram 30 pieredzējuši Lielbritānijas bruņoto spēku sapieri kopš otrdienas strādāja, novērtējot atrastās bumbas stāvokli.

Piektdien armijas konvojs aizveda nesprāgušo bumbu caur biezi apdzīvotu pilsētas rajonu uz prāmju piestātni, lai to nākamo 24 stundu laikā detonētu jūrā.

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Grānts Šapss pateicās personālam, kas bija iesaisīts "ļoti sarežģītajā operācijā". Plimutas pilsētas domes vadītājs Tjūdors Evanss atzina, ka "pēdējās dienas ieies Plimutas vēsturē".

Aizsardzības ministrija paziņoja, ka atrastā munīcija - no gaisa nomesta vācu aviobumba SC-500 - tika novērtēta kā tāda, kas rada ievērojamu risku sabiedrības drošībai. Operācijā drošai bumbas aizvešanai piedalījās vairāk nekā 100 militārpersonu no britu armijas un karaflotes.

Piektdien plkst.17.32 (plkst.19.52 pēc Latvijas laika) pilsētas vadība paziņoja, ka operācija bijusi veiksmīga un evakuētie iedzīvotāji var atgriezties mājās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu