Kad pēc ziemas baterijas ir tukšas! Pavasara nogurums – kā cīnīties ar to?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Tuvojas pavasaris, kad gaisā smaržos pēc ziediem un apkārt vīteros putni, bet prieka vietā mēs jūtamies noguruši, neiecietīgi, skumji un miegaini. Dabas māte sniedz pozitīvisma devu, bet mums trūkst vēlmes pat pasmaidīt pretī. Esi, sveiks, pavasara nogurum! Kā ar to cīnīties?

Kas ir pavasara nogurums?

Pavasaris ierodas ar gaišākiem un agrākiem rītiem - garāka top dienas aktīvā daļa, bet mūsu organisms vēl aizvien nav pamodies no ziemas miega. Mūsu ķermenis ir radīts, lai pielāgotos, taču pavasara ikdienas ritma izmaiņas spēj ietekmēt arī hormonālo sistēmu. Un dažiem tas ir izteikts kā pavasara nogurums. 

"Ja ķermenim ir visu ziemu bijusi adekvāta fiziskā slodze un sabalansēts, veselīgs uzturs, gadalaiku pārmaiņām nevajadzētu nogurdināt, bet, ja tas tā nav, mēs varam sajusties noguruši, apātiski un bez vajadzīgās enerģijas," skaidro Apotheka farmaceite Mārīte Šukele.

Foto: shutterstock.com

Vēl nogurums visbiežāk ir saistīts ar to, ka līdz pavasarim organisms ir paguvis patērēt visus iepriekšējā vasarā uzņemtos un uzkrātos vitamīnus un minerālvielas.

Labā ziņa ir tā, ka tas ilgst pāris dienas līdz nedēļai un to var visai ātri izbeigt!

Pavasara sākumā ir svarīgi organismam sniegt to, kā ziemā pietrūka: sauli, svaigu gaisu un vitamīniem bagātu uzturu!

Atrodies svaigā gaisā - staigā, brauc ar velo, skrien!

Pavasaris pie mums ierodas ar agrākiem rītiem - izmanto šos rītus mērena tempa pastaigai, braucienam ar velosipēdu uz darbu vai vieglam skrējienam. Biežāk saki nē auto vai sabiedriskajam transportam!

Jo biežāk uzturēsies svaigā gaisā un saules gaismā, jo labāks būs ikdienas noskaņojums, kas motivēs darbam un sniegs nepieciešamo enerģiju.

"Gaismas ietekmē organisms sintezē garastāvokļa uzlabotājhormonu serotonīnu – pazīstamu arī kā laimes hormonu. Parasti gada gaišajā sezonā tā daudzums organismā paaugstinās, bet gada tumšajā sezonā – samazinās. Aptuveni 90% no serotonīna atrodas kuņģa-zarnu traktā. Tas ietekmē ne tikai garastāvokli, bet arī dažādus fiziskus procesus, miega ciklu, apetīti un gremošanu. Ja serotonīna trūkst, tā deficīts var izraisīt apātiju, trauksmi, nomāktību, uzbudinātību, atmiņas un ēšanas traucējumus," stāsta Apotheka farmaceite Mārīte Šukele.

Foto: shutterstock.com

Kontrastdušas 

Mainīgas karstas un aukstas dušas šaltis dušā no rītiem stimulēs asinsriti un nodrošinās labu asins apriti ķermenī visas dienas garumā. Vēl svarīgāks ieguvums no kontrastdušas – mēs iemācāmies adaptēties, uzlabojas vielmaiņa un limfas cirkulācija. Vēl organisma aizsargspējas var stiprināt, ja pēc dušas norīvēsies ar rupja auduma dvieli. Tas un uzlabos asins cirkulāciju un ādas izskatu. 

Salds miedziņš

Nav noslēpums, ka miega kvalitāte ļoti ietekmē mūsu nākamās dienas gaitas un arī labsajūtu ilgākā laika posmā nākotnē. Parūpējies par miega higiēnu - vajadzīgo stundu skaitu (7-8 stundas), gulētiešanas laiku (vēlams pirms pusnakts), vidi, kurā guli (izvēdini telpas un lai telpā neatrodas spoži priekšmeti). Stress, sāpes, alkohols, mobilo ierīču un televizora skatīšanās pirms gulētiešanas samazina tava miega kvalitāti.

Ādas kopšana pēc ziemas

Pēc ziemas ir svarīgi kopt un pabarot savu ādu. Aukstajā sezonā ādu noslogo sausais gaiss telpās ar centrālo apkuri un zemās āra temperatūras, tāpēc tagad  ādai ir nepieciešama ilglaicīga kopšana. Lai āda būtu elastīga un zīdaina, to nāksies kārtīgi mitrināt un kopt ar barojošiem ķermeņa un sejas krēmiem. "Lai atjaunotu ādas labsajūtu, regulāri lieto mitrinošus līdzekļus: krēmu, losjonu, pieniņu, eļļu. Ķermenim paredzētie kopjošie līdzekļi satur mitrinošas formulas ar augu ekstraktiem, hialuronskābi un dažādiem citiem mitrinošiem faktoriem, kas nodrošina ādai nepieciešamo mitruma līmeni. To sastāvdaļām ir divējāda iedarbība – mitrināt un barot," iesaka farmaceite.

Tu esi tas, ko ēd!

Palutiniet savu ķermeni ar labestību arī no iekšpuses, koncentrējoties uz svaigu un veselīgu pārtiku. "Šīs uzturvielas organismam ir vajadzīgas daudziem vielmaiņas procesiem, kas pavasarī aktivizējas aizvien spēcīgāk. Vēl vairāk: ēdot vieglu uzturu, kas sadalīts vairākās mazās porcijās dienā, ķermenim ir vieglāk sagremot un ātrāk sasniegt maksimālo enerģijas pieplūdumu. Savu uzturu droši var bagātināt ar salātiem, augļiem un dārzeņiem. Tie satur svarīgus vitamīnus un minerālvielas, kas organismam ir nepieciešamas pārejā no ziemas uz pavasari," saka farmaceite. Gādā par spirgtumu un mundrumu -  svaigi spiesta sula, kraukšķīgi dārzeņi vai tēja ar ingveru aktivizēs ķermeni no iekšpuses.

Foto: Shutterstock

Vajadzīgie vitamīni pavasarim

​"Lai stiprinātu imunitāti un cīnītos ar vīrusiem, svarīgi uzņemt A, C un D vitamīnu, bet no minerālvielām šobrīd organismam visnepieciešamākās ir cinks, selēns un dzelzs,” uzsver farmaceite. "Pavasarī var trūkt arī B grupas un E grupa vitamīna." Pavasarī ieteicams arī izvēlēties produktus, kas satur mono- un polinepiesātinātās tauskābes imunitātes stiprināšanai, īpaši omega-3. Tās atradīsi treknās zivīs, sēklās, riekstos, olīveļļā, linsēklās u.c. 

Dzer attīrošas tējas, ej pirtī, dzer ūdeni

Viens no veidiem, kā parūpēties par ķermeni, ir dabīgi atbrīvot to no liekā – ziemā uzkrātajiem toksīniem un sārņiem – ar ūdens, sulu un attīrošo tēju palīdzību. Tās ieteicams dzert kursa veidā – 3–4 nedēļu garumā. 

Piecas attīrošās tējas un to lietošanas instrukcija

  • Kumelītes veicina gremošanas sistēmas darbību, vēdera izeju. Lietošana: 2 tējkarotes ziedu aplej ar glāzi karsta (60–80° C) ūdens. Dzer 2–3 reizes dienā tukšā dūšā.
  • Zaļā tēja paātrina, normalizē vielmaiņas un gremošanas procesus, līdz ar to veicina toksīnu un smago metālu izvadi no organisma. Lietošana: 2–3 reizes dienā, 30–45 minūtes pēc ēšanas.
  • Diždadzis ir urīndzenošs un žultsdzenošs augs, kas palielina izdalīto urīna daudzumu. Lietošana: 5–10 g jeb 1–2 tējkarotes lapu vai sakņu aplej ar 1 l verdoša ūdens. Dzer 3 reizes dienā, pa tasītei pirms ēšanas.
  • Pienene veicina aknu un nieru darbību un ir diurētiska. Lietošana: 1 ēdamkaroti pieneņu sakņu aplej ar glāzi verdoša ūdens, vāra 15 minūtes. Dzer siltu 3 reizes pa 1/3 glāzes dienā, 25 minūtes pirms ēšanas.
  • Dzeltenās kaķpēdiņas sekmē žults sekrēciju, stimulē zarnu darbību. Lietošana: 1 ēdamkaroti drogu aplej ar glāzi verdoša ūdens, izdzer dienas laikā.

Vesels cilvēks attīrošo tēju lietošanu var apvienot ar svaigi spiestu burkānu, seleriju, kāpostu, biešu, ābolu, citronu, greipfrūtu, apelsīnu, bērzu, kļavu vai citu sulu kūri. Dzerot attīrošās tējas un sulas, joprojām jādomā arī par uzņemtā ūdens patēriņu (1–2 l ūdens diennaktī).

Toksīnus no organisma palīdzēs izvadīt arī sviedrēšanās pirtī un regulāra sportošana svaigā gaisā. 

Ja nogurums neatkāpjas noteikti konsultējies ar ārstu, jo nespēks var liecināt arī par kādu nopietnāku saslimšanu!

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu