Uzraudzība pār Latvijas iedzīvotāju maciņiem un skaidrās naudas apriti pastiprinās. TVNET+ stāsta, kā tiek kontrolēta naudas līdzekļu kustība un atpazīti aizdomīgi darījumi, kā arī atbild uz aktuālajiem jautājumiem, kā pareizi pārskaitīt naudu, lai nebūtu nepatikšanas. Kādas summas var izņemt un iemaksāt bankomātos? Vai aizdevumi ir apliekami ar nodokli? Vai partnerattiecību reģistrēšana paglābs jūs no iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksāšanas?

Dāvanas no "savējiem"

Dāvanas (sūtījumus) neapliek ar nodokli, ja dāvinātāju un saņēmēju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei (bērni, brāļi un māsas, vecāki, mazbērni, vecvecāki, brāļadēli, onkuļi un tantes). Ja kopējā pārskaitījumu summa gadā ir lielāka par 10 000 eiro vai kopā ar citiem neapliekamiem ienākumiem pārsniedz 10 000 eiro, tad saņēmējs šos ienākumus gada deklarācijā norāda kā neapliekamus. Tas nozīmē, ka nav jāmaksā nodoklis, bet tikai jāpaziņo par saņemtajiem līdzekļiem.

Pārskaitījumi no "svešiniekiem"

Naudas pārskaitījumi starp likuma izpratnē svešiniekiem – partneri, saderinātie, brālēni, krustvecāki, attālāki radinieki un draugi u.c. – tiek aplikti ar progresīvo ienākuma nodokli, ja summa pārsniedz 1425 eiro gadā (no vienas personas).

Aizņēmumi

Vēl viens populārs darījums starp privātpersonām ir aizdevumi. Pastāv uzskats – ja pārskaitījuma mērķī norāda "aizdevums", tad IIN nav jāmaksā. Noskaidrosim, kā ir patiesībā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X