Eiropas virsprokurore: Tiesvedībās redzam uzņēmējus un politiķus, kas aizsargā noziedzīgās organizācijas

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Savienības virsprokurore Laura Korduca Kovesi.
Eiropas Savienības virsprokurore Laura Korduca Kovesi. Foto: EPA/Scanpix

Noziedzīgām organizācijām ir pārāk liela ietekme uz demokrātiskajām struktūrām, brīdinājusi Eiropas Savienības (ES) virsprokurore Laura Korduca Kovesi.

"Savās tiesvedībās mēs redzam uzņēmējus, politiķus vai ierēdņus, kas aizsargā noziedzīgās organizācijas," viņa norāda vācu laikrakstā "Suddeutsche Zeitung" piektdien publicētajā rakstā.

Kovesi pauž pārliecību, ka ES līdzekļu izkrāpšanas apmērs netiek pietiekami novērtēts. Kā liecina Eiropas policijas organizācijas "Eiropola" aplēses, tikai 4% no visiem noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem Eiropā līdz šim ir konfiscēti.

Viņa arī atzinusi, ka Vācija ir pievilcīga krāpniekiem. "Tā ir liela ekonomika, ir daudz uzņēmumu, ir viegli kaut ko slēpt," norāda Eiropas virsprokurore, vienlaikus piebilstot, ka lietu skaits liecina, ka pietiekami daudz pārkāpumu arī tiek atklāti.

Prokurores vērtējumā, "situācija kopumā būtu labāka", ja arī citur atklāto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) vai muitas krāpšanu atklāšanas līmenis būtu tāds, kā Vācijā.

Eiropas Prokuratūra (EPPO) ir neatkarīga Eiropas Savienības decentralizēta iestāde, kuras uzdevums ir izmeklēšana, kriminālvajāšana un apsūdzību celšana par noziedzīgiem nodarījumiem, kas skar ES finanšu intereses, piemēram, naudas atmazgāšanu, korupciju un izvairīšanos no pārrobežu PVN.

EPPO centrālo līmeni veido Eiropas virsprokurors un Eiropas prokurori - pa vienam no katras EPPO dalībvalsts. EPPO nacionālo līmeni veido Eiropas deleģētie prokurori, kuri strādā savās valstīs un kuriem ir tādas pašas tiesības kā nacionālajiem prokuroriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu