Karš Gazas joslā ir "pulvermuca", norāda ANO komisārs

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Izraēlas un palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamās" karš Gazas joslā ir pulvermuca, kas var izraisīt plašāku konfliktu Tuvajos Austrumos, pirmdien brīdināja ANO augstais cilvēktiesību komisārs Folkers Tirks.

Tirks teica, ka ir jādara viss iespējamais, lai izvairītos no plašāka konflikta uzliesmojuma.

"Karš Gazā jau ir izraisījis bīstamu izplatīšanos kaimiņvalstīs," viņš sacīja ANO Cilvēktiesību padomes ziņojumā par situāciju pasaulē.

"Esmu ļoti nobažījies, ka šajā pulvermucā jebkura dzirkstele var izraisīt daudz plašāku ugunsgrēku. Tas ietekmētu visas Tuvo Austrumu valstis un daudzas valstis ārpus tām," piebilda ANO komisārs.

Viņš sacīja, ka dažādu ārkārtas situāciju pārklāšanās dēļ konflikta izplatīšanās draudi ir reāli.

"Militārā eskalācija Libānas dienvidos starp Izraēlu, "Hizbollah" un citiem bruņotiem grupējumiem ir ārkārtīgi satraucoša," teica Tirks.

ANO Augstais cilvēktiesību komisārs paziņoja, ka Libānā ir nogalināti gandrīz 200 cilvēku un aptuveni 90 000 cilvēku ir pārvietoti valsts iekšienē, kā arī ir nodarīti arī lieli postījumi veselības aprūpes iestādēm, skolām un svarīgajai infrastruktūrai.

"Incidenti, kuros uzbrukumos nogalināti civiliedzīvotāji, arī bērni, mediķi un žurnālisti, ir pilnībā jāizmeklē," uzsvēra Tirks.

"Ir jādara viss iespējamais, lai izvairītos no plašāka ugunsgrēka," viņš paziņoja.

Jau vēstīts, ka 7.oktobrī "Hamās" sarīkoja slaktiņu Izraēlā, noslepkavojot ap 1200 cilvēku, no kuriem absolūtais vairākums bija civilpersonas. Vēl aptuveni 250 cilvēkus, tajā skaitā sievietes, bērnus un sirmgalvjus, teroristi sagrāba par ķīlniekiem un aizveda uz Gazas joslu. 130 ķīlnieki joprojām atrodas Gazas joslā. Izraēlas amatpersonas lēš, ka 31 no šiem ķīlniekiem ir miris.

Izraēla uz "Hamās" uzbrukumu reaģēja, uzsākot Gazas joslas masveida bombardēšanu, bet vēlāk izvērsa arī sauszemes operāciju. "Hamās" kontrolētā Gazas joslas Veselības ministrija apgalvo, ka Izraēlas ofensīvā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 30 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu