NOSKATIES Par spīti brīdinājumiem Latvijas pilsoņi turpina braukt uz Baltkrieviju

TVNET/TV3.lv, Bez Tabu
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas-Baltkrievijas robežpunkts Silenē.
Latvijas-Baltkrievijas robežpunkts Silenē. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas iedzīvotāji ignorē drošībsargājošo iestāžu brīdinājumus par riskiem un turpina ceļot uz agresorvalstīm Krieviju un Baltkrieviju, vēsta TV3 raidījums "Bez tabu".

Latvijas pilsoņi uz agresorvalstīm dodas gan ar privāto transportu, gan ar organizētiem pasažieru pārvadājumu reisiem, kurus Latvija nav aizliegusi.

Raidījums sarunājās ar iedzīvotājiem Krāslavā un Latvijas-Baltkrievijas robežkontroles punktā (RKP) "Pāternieki".

Ceļošanas mērķi ir vairāki: ciemošanās pie radiniekiem, tūrisms, iepirkšanās, došanās uz veselības kūrēm sanatorijās un pie ārstiem.

"Ziniet, es labprāt aizbrauktu. Sanatorijās tur daudz lētāk, labāk, pieejama medicīna. Paši zināt, kāds bezdarbs Latgalē. Ziniet, politiku neaiztiksim. Runāsim par to, kas darās pie mums; kā pie mums cilvēki dzīvo," raidījumam stāsta Krāslavā uzrunātā Svetlana.

"Grasos braukt uz procedūrām sanatorijā. Kājām, mugurai, tur arī visādas vannas, masāžas. Brauc bieži cilvēki. Baltkrievija ir jauka, viesmīlīga, labi uzņem pie sevis. Ar sapratni. Daudzi ar privātajām automašīnām brauc, arī no Daugavpils," stāsta Svetlana.

Raidījumam atgādinot par karu Ukrainā un to, ka Baltkrievija ir tuvākā sabiedrotā Krievijai, krāslaviete Svetlana sacīja: "Nē, nekā tāda nav."

Pie robežas sastaptais Vitālijs tikmēr stāsta: "Ne no labas dzīves mēs turp braucam. Piemēram, Baltkrievijā var reizi mēnesī degvielu iepildīt lētāk. Es tur pie zobārsta braucu, tur lētāk.

Es nemaz nezinu, cik maksā zobārsts Latvijā, es dodos pie zobārsta tikai Baltkrievijā."

Ņemot vērā ģeopolitiskos apstākļus, Krievijas un Baltkrievijas specdienestu darbinieku iespējas darboties Latvijas teritorijā ir ierobežotas. Vienlaikus, ieceļojot Krievijas vai Baltkrievijas teritorijā, kā arī valstīs, kurām ar Krieviju un Baltkrieviju ir ciešas attiecības un tiesiskā sadarbība, Latvijas valstspiederīgie ir pakļauti augstam riskam, ka pret tiem ar dažādām metodēm varētu vērsties Krievijas tiesībaizsardzības institūcijas vai specdienesti, norāda Valsts drošības dienests (VDD).

Papildus atzīmējams, ka, ceļojot uz šim valstīm, jebkura persona, neatkarīgi no nodarbošanās, pakļauj sevi augstiem izlūkošanas un vervēšanas riskiem.

VDD atkārtoti aicina Latvijas valstspiederīgos, jo īpaši valsts un pašvaldību amatpersonas, atturēties no ceļošanas uz Krieviju, Baltkrieviju, NVS valstīm, kā arī citām valstīm, kurām saglabājusies labvēlīga attieksme pret Krieviju.

VDD vērš īpašu uzmanību, ka vajadzētu izvairīties arī no ceļošanas caur šīm valstīm, dodoties uz citiem galamērķiem.

Plašāk "Bez tabu" sižetā:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu