Cilvēki psiholoģiski nogurst no auto pēc trīs gadiem, pauž eksperts (4)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Sastrēgums. Ilustratīvs attēls.
Sastrēgums. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

No transportlīdzekļa psiholoģiski nogurstam aptuveni trīs gados. Tad rodas vēlme pēc pārmaiņām, stāsta auto nozares eksperts Jānis Trēziņš, piebilstot, ka to apstiprina arī statistikas dati, kas rāda – pēdējos gados pieaug autobraucēju un autoīpašnieku interese par auto nomu, nevis tā iegādi līzingā.

"Ņemot vērā gan psiholoģiskos aspektus, gan finansiālo izdevīgumu, var secināt – aptuveni trīs gadi ir piemērotākais automašīnas dzīves cikls. Nāk klajā jauni auto modeļi, attīstītās tehnoloģijas un parādās jaunas iespējas," skaidro Trēziņš, SIA "Mobire Latvia" reģionālais vadītājs.

Viņš norāda, ka šos apgalvojumus apliecina arī nozares pētījumu dati, kā arī finansiālie aprēķini – proti, braucot ar vecākām, tehniski nolietotām automašīnām, pierādīsies, ka kopējās izmaksas ir krietni lielākas, jo vairāk līdzekļu jāiegulda remontā un apkopē.

Tendence: katrs ceturtais no līzinga darījumiem pērn bijis auto noma

Aptuveni 25% gadījumos no visiem līzinga darījumiem, kad tiek finansēta automašīna, auto pircēji izvēlas tieši ilgtermiņa auto nomu. Tas ir ļoti straujš kāpums, salīdzinot ar pērnā gada tirgus daļu – pagājušajā gadā auto noma veidoja 11% no visiem līzinga darījumiem.

"Pilna servisa auto nomas kā mobilitātes risinājuma izaugsme tirgū beidzamo desmit gadu laikā ir ļoti strauja. Klienti to izvēlas. Klasiskais banku līzings turpinās pastāvēt arī nākotnē, bet tā tirgus daļa arvien samazināsies," prognozē Trēziņš.

Viņš stāsta, ka patlaban tirgus tendence auto nomā, ir nomāt automašīnu uz pusgadu vai gadu, kas nebūt nav finansiāli izdevīgākais risinājums.

Trēziņš uzsver, ka īstermiņa risinājumi var radīt salīdzinoši daudz lielāku finansiālo slogu fiziskajai personai vai uzņēmumam, jo auto parasti ir ikdienas galvenais pārvietošanās līdzeklis, kas visdrīzāk būs nepieciešams arī pēc pusgada, gada vai trīs gadiem. "Nomājot spēkratu uz gadu, realitātē tiek samaksāts pusotra gada maksājums. Nevajadzētu sevi mānīt ar šķietami mazākiem maksājumiem, bet veikt aprēķinus ilgtermiņā. Bez auto ikdienā iztikt nevaram. It īpaši, ja visa dzīve nekoncentrējas pilsētas centrā, kur piemērots varētu būt arī sabiedriskais transports."

Kas ir pilna servisa auto noma?

Pilna servisa auto noma ir ilgtermiņa risinājums, alternatīva tradicionālajam līzingam –jauna vai mazlietota transportlīdzekļa lietošanai, un to var izmantot gan biznesa klienti, gan privātpersonas. Pakalpojums ietver fiksētu mēneša maksu, kurā jau ir iekļauti visi ar transportlīdzekli saistītie servisi, kas parasti auto īpašniekam jāiegādājas atsevišķi, piemēram, apdrošināšanas, riepas un apkopes.

Nomas periods ir no 12 līdz 60 mēnešiem, kura laikā auto nomas uzņēmums rūpējas, lai automašīna vienmēr būtu darba kārtībā un labi uzturēta. Nomas perioda beigās automašīnu iespējams atgriezt, samainīt uz jaunu vai izpirkt.

Salīdzinājums: Pilna servisa auto noma – izdevīgāk par klasisko līzingu?

"Summārais klasiskā līzinga piedāvājums sākumā var šķist pievilcīgāks (lētāks!), taču tajā nav iekļautas automašīnas ekspluatācijas kopējās izmaksas gada griezumā, tostarp apkope, servisa pakalpojumi, apdrošināšana, degviela," skaidro Trēziņš.

Ilustratīvs piemērs ilgtermiņa nomas salīdzinājumam ar ierasto līzingu - SUV klases auto 28 000 EUR vērtībā (+ PVN), ar periodu 36 mēneši, nobraukumu gadā 20 000 km.

Attiecīgi - auto nomas gadījumā ikmēneša maksājumu par izvēlēto automašīnu veido:

  1. Transportlīdzekļa finansēšana;
  2. Apdrošināšanas (OCTA un KASKO) izmaksas;
  3. Dabīgam nolietojumam pakļauto detaļu maiņa;
  4. Papildus riepu komplekts, maiņa un uzglabāšana;
  5. Rezerves auto nodrošināšana;
  6. Citi pakalpojumi;
  7. Administrēšanas izmaksas

Auto nomas uzņēmuma "Mobire Latvija" izaugsme pērn – 70%

Auto nomas uzņēmuma "Mobire Latvija" straujā izaugsme savā ziņā pastiprina minētos datus par ilgtermiņa auto nomas augošo tirgus daļu. Uzņēmuma apgrozījums 2023. gadā pieaudzis par 70%, salīdzinot ar 2022. gadu. "Mobire" grupas (Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņēmumos) autoparkā ir vairāk nekā 4100 transportlīdzekļu dažādiem lietošanas mērķiem, no tiem "Mobire Latvij" autoparkā – 640 transportlīdzekļi. Pakalpojumu izmanto gan fiziskas, gan juridiskas personas, kurām Latvijā pērn kopumā nodoti 308 transportlīdzekļi.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu