Spānijas valdība un katalāņu separātistu partijas vienojas par jaunu amnestijas likuma projektu

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Spānijas premjerministrs Pedro Sančess.
Spānijas premjerministrs Pedro Sančess. Foto: PA/Scanpix

Spānijā valdošā sociālistu partija (PSOE) un katalāņu separātistu partijas trešdien paziņoja, ka ir vienojušās par jaunu amnestijas likuma projektu.

Premjerministrs Pedro Sančess ir apsolījis amnestiju katalāņiem, pret kuriem ierosināta tiesvedība vai kas ir notiesāti saistībā ar neveiksmīgo 2017.gada Katalonijas neatkarības referendumu, apmaiņā pret katalāņu separātistu partiju "Kopā par Kataloniju" (JxCat) un "Katalonijas Kreisie republikāņi" (ERC) atbalstu viņa valdībai parlamentā.

Amnestijas jautājums aktualizējās pēc parlamenta vēlēšanām pērn jūlijā, kurās nedz kreisie, nedz labējie nespēja izcīnīt absolūto vairākumu.

Sančesam, lai saglabātu valdības vadītāja amatu, bija nepieciešams Katalonijas separātistu partiju atbalsts parlamentā. Apmaiņā pret to abas partijas pieprasīja atcelt apsūdzības simtiem katalāņu separātistu.

Pirmais armnestijas likuma projekts 30.janvārī tika noraidīts parlamentā, jo JxCat balsoja pret, uzskatot, ka tas nav pietiekami tālejošs. Projektā nebija iekļauti pēdējā brīža papildinājumi, kuru mērķis bija nepieļaut, ka no amnestijas tiek izslēgts Katalonijas ekspremjers un JxCat līderis Karless Pudždemons.

Šis balsojuma rezultāts cita starpā norādīja arī uz parlamenta atbalsta valdībai trauslumu.

"Pēc kopīga darba dienām un ņemot vērā Eiropas un starptautisko konstitucionālo tiesību direktīvas," partijas "ir panākušas vienošanos (..) pastiprināt amnestijas likumu," paziņoja sarunu dalībnieki.

Šis likums attieksies uz "visiem cilvēkiem, kas saistīti ar neatkarības procesu", un būs "pilnībā atbilstošs konstitūcijai, likumiem un Eiropas jurisprudencei", teikts kopīgajā paziņojumā.

Sančess Brazīlijas brauciena laikā aizstāvēja amnestijas likumu kā "konstitucionālu un atbilstošu Eiropas tiesībām".

Labējā opozīcija ir kritizējusi amnestijas priekšlikumu, un konservatīvā Tautas partija (PP) to raksturojusi kā "pazemojumu". Tas arī izraisījis milzu protestus.

Spānijā daudziem labējā spārna pārstāvjiem Pudždemons ir valsts ienaidnieks numur viens.

Spānijas Augstākā tiesa 29.februārī sāka kriminālprocesu pret Pudždemonu par apsūdzībām terorismā, anulējot ģenerālprokurora lēmumu liegt šāda procesa uzsākšanu.

Pudždemons, kurš dzīvo trimdā Beļģijā pēc neveiksmīga mēģinājuma panākt Katalonijas atdalīšanos no Spānijas 2017.gada rudenī, tiek turēts aizdomās par iesaistīšanos katalāņu protestu grupas "Demokrātiskais cunami" ("Tsunami Democratic") organizēšanā un vadīšanā, paziņoja Augstākā tiesa, pamatojot savu lēmumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu