Lietuvas izlūkdienesti: Krievija un Baltkrievija cenšas ietekmēt stratēģiski nozīmīgās jomas Lietuvā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Krievijas un Baltkrievijas subjekti interesējas par pieeju Lietuvai stratēģiski svarīgai infrastruktūrai vai ietekmi stratēģiskos ekonomikas sektoros, liecina Lietuvas izlūkdienestu ikgadējais ziņojums.

Krieviju īpaši interesē informācijas vākšana par stratēģiskās infrastruktūras neaizsargātajām vietām, situāciju stratēģiski nozīmīgajos uzņēmumos un to īstenotajiem projektiem, lasāms ceturtdien publicētajā Lietuvas Valsts drošības departamenta un Aizsardzības ministrijas Otrās izmeklēšanas nodaļas ikgadējā vērtējumā par nacionālās drošības apdraudējumu.

Kā norādīts ziņojumā, ir gadījumi, kad riski rodas pēc tam, kad investors jau ir uzsācis darbību, vai arī saskaņota darījuma izpildē. Piemēram, investors vai darījuma partneris nolemj sadarboties ar fiziskām vai juridiskām personām Krievijā vai Baltkrievijā, nodibina jaunas vai atjauno esošās attiecības.

Viens no šāda riska piemēriem ir transporta uzņēmums, kuram bija attiecības ar Baltkrievijas valsts institūtu "Belželdorprojekt" un kompāniju "'Želsvjazprojekt BR", pieminēts Lietuvas izlūkdienestu ziņojumā. Lietuvai stratēģiski svarīga projekta īstenošanas laikā transporta uzņēmums atjaunoja kontaktus ar šo struktūru darbiniekiem un izmantoja tos projekta uzdevumu izpildei, mēģinot to noslēpt no projekta pasūtītāja.

Tādējādi Baltkrievijas uzņēmumi ieguva piekļuvi informācijai par projektu un daļu tā inženiertehnisko risinājumu. Pēc tam, kad sadarbība tika atklāta, uzņēmuma dalība projektos tika liegta.

"Ļoti iespējams, ka Krievijas un/vai Baltkrievijas subjekti mēģinās ar kiberiespējām vai stratēģiski svarīgu uzņēmumu personāla neaizsargātības izmantošanu traucēt stratēģiski svarīgu infrastruktūras objektu darbu vai iegūtu noslepenotu informāciju par tiem," norāda ziņojuma autori.

Riski ietver arī stratēģiski svarīgos objektos strādājošo personu ceļošanu uz Krieviju vai Baltkrieviju, jo tas rada iespējas šo valstu izlūkdienestiem viņus vervēt un izmantot pret Lietuvu.

Lietuvas izlūkdienesti katru gadu publicē ziņojumus par draudu nacionālajai drošībai novērtējumu. Jaunākajā dokumentā aplūkoti galvenie draudi un riska faktori Lietuvas nacionālajai drošībai 2024.-2025.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu