Polija lauksaimnieku protestos notikušajās vardarbīgajās sadursmēs vaino provokatorus

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Polijas valdība ceturtdien apsūdzējusi huligānus un provokatorus šonedēļ notikušajās vardarbīgajās sadursmēs lauksaimnieku protestos, kurās ievainoti 14 policisti.

Valdība sola saukt pie atbildības vainīgos.

Lauksaimnieku demonstrācijā Varšavā trešdien agresīvi noskaņoti protestētāji apmētāja policistus ar bruģakmeņiem un petardēm. Policija atbildēja ar asaru gāzi un ūdens lielgabaliem. Sadursmēs tika ievainoti 14 policisti, no kuriem viens guvis smagas traumas, paziņoja policija.

Polijas premjerministrs Donalds Tusks paziņoja, ka tie, kas tiks atzīti par vainīgiem vardarbības provocēšanā "politisku vai citu iemeslu dēļ", tiks sodīti saskaņā ar likumu. Tusks arī paziņoja, ka vardarbība netraucēs viņam runāt ar neapmierināto lauksaimnieku pārstāvjiem.

Protestētāji pieprasa, lai Polijas valdība izstājas no ES "zaļā kursa", kura mērķis ir saudzēt vidi un cīnīties pret klimata pārmaiņām, izmantojot dažādus pasākumus, tostarp pesticīdu lietošanas samazināšanu. Lauksaimnieki visā ES apgalvo, ka šo prasību izpilde viņiem izmaksās pārāk dārgi.

Polijas lauksaimnieki arī vēlas, lai Polijas robeža ar Ukrainu tiktu slēgta graudu un citu pārtikas produktu importam, kas dzen uz leju cenas vietējai produkcijai.

Polijas iekšlietu ministrs Marcins Kirvinskis norādīja, ka daži cilvēki izmantoja citādi likumīgos protestus, lai izraisītu nemierus.

"Es gribu skaidri pateikt - mums ir jānošķir divas kategorijas. Lauksaimnieki, kuri protestēja saskaņā ar likumu. Taču mēs saskārāmies arī ar nelielu huligānu un provokatoru grupu, kas uzbruka policijai," sacīja ministrs.

Saskaņā ar policijas sniegto informāciju tika aizturēti vairāk nekā 50 protestu dalībnieki, un pret 26 no viņiem sākta izmeklēšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu