Foto un video Pabeigta konstrukciju izvietošana uz četriem Latvijas robežpunktiem nedraudzīgo valstu atturēšanai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Betona bloku izvietošana Grebņevas robežkontroles punktā
Betona bloku izvietošana Grebņevas robežkontroles punktā Foto: Armīns Janiks, Aizsardzības ministrija

Īstenojot austrumu robežas militārās stiprināšanas un pretmobilitātes plāna pirmos pasākumus, ir pabeigta betona un smilšu konstrukciju izvietošana uz četriem Latvijas robežpunktiem, noskaidroja aģentūra LETA.

Ministru kabinets otrdien apstiprināja austrumu robežas militārās stiprināšanas un pretmobilitātes plānu, kura īstenošanai paredzēts tērēt 303 miljonus eiro. Pildot aizsardzības ministra Andra Sprūda (P) pavēli, jau otrdien nekavējoties tika sākti robežas stiprināšanas darbi.

Foto: Betona bloku izvietošana Grebņevas robežkontroles punktā

Šķēršļu izlikšanas darbi tika sākti robežpunktos Grebņevā un Terehovā pie Krievijas, kā arī Piedrujā un Pāterniekos pie Baltkrievijas robežas.

Izliktie šķēršļi nodrošina robežpunktu stiprināšanu un militāro pretmobilitāti. Sprūda sociālajos tīklos izplatītajā video redzams, kā karavīri izvieto betona klučus un konstrukcijas no smiltīm, līdzīgas tādām, kas tikušas izmantotas militāro bāzu veidošanā.

Aizsardzības ministrijā aģentūrai LETA apliecināja, ka Nacionālo bruņoto spēku (NBS) otrdien veiktās darbības ir īstenotas plānotajā apmērā. Atbilstoši valdībā apstiprinātajam plānam robežas stiprināšanas darbi turpinās.

Jau ziņots, ka austrumu robežas militārās stiprināšanas un pretmobilitātes plāns ir daļa no Baltijas aizsardzības līnijas izveides, kas gar visu Krievijas un Baltkrievijas robežu ietvers Nacionālo bruņoto spēku vienību atbalsta punktu izveidi - aizsardzības pozīcijas karavīriem un nocietinātas aizsardzības pozīcijas, dažādus šķēršļus, prettanku grāvjus, munīcijas un mīnu noliktavas.

Tuvāko piecu gadu laikā robežas stiprināšanā aizsardzības nozare ieguldīs 303 miljonus eiro. Darbi, kam paredzēts šis finansējums, sāksies martā.

Lai nepieļautu pretinieka pārvietošanos, robežas nostiprināšana Latvijā sāksies ar esošo ceļu pārrakšanu, izveidojot prettanku grāvjus, savukārt vēlāk par prettanku grāvjiem tiks pārveidoti arī pierobežā esošie meliorācijas novadgrāvji.

Tāpat tiks izvietoti dažāda tipa šķēršļi, piemēram, prettanku grāvji tiks pastiprināti ar betona blokiem un konstrukcijām, piemēram, ar tā dēvētajiem "pūķa zobiem" un prettanku mīnām. Šķēršļu izvietošana tiks pielāgota apvidum, izmantojot arī dabiskos šķēršļus - purvus, mežus un citus dabas objektus.

Vienlaikus pierobežas joslā tiks noteiktas un ierīkotas drošas sprāgstvielu un mīnu, kā arī inženiertehnisko materiālu glabātuves ātrai aizsardzības pozīciju pastiprināšanai. Tāpat tiks izstrādāti plāni svarīgāko transporta artēriju - ceļu, dzelzceļu, tiltu - sagatavošanai ātrai un efektīvai pārraušanai, lai aizkavētu iespējamo pretinieka virzību.

Šogad plānā paredzēto pasākumu īstenošanai paredzēti 25 miljoni eiro.

Lai arī patlaban plāns ir paredzēts pieciem gadiem, kopumā valsts aizsardzības spēju stiprināšana notiks ilgtermiņā.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas aizsardzības ministri šī gada janvārī parakstīja vienošanos par Baltijas Aizsardzības līnijas izveidi, lai stiprinātu Baltijas valstu un NATO austrumu robežu. Baltijas aizsardzības līnija tiks būvēta koordinēti, taču katra valsts to darīs ar saviem budžeta līdzekļiem.

Baltijas aizsardzības līnija būtiski stiprinās Baltijas valstu spējas militāri aizsargāt savas robežas un aizkavēs Krievijas iespējas veikt ātras militāras operācijas. Līnijas izbūve saskan ar NATO aizsardzības plāniem.

Baltijas valstu vienošanās nenosaka, ka visas valstis pilnīgi sinhroni vienā dienā sāks vai noslēgs šīs līnijas būvniecību.

Valdības šonedēļ apstiprinātais plāns tiks īstenots paralēli Iekšlietu ministrijas un VAS "Valsts nekustamie īpašumi" īstenotajai valsts austrumu robežas infrastruktūras, tostarp, žoga būvniecībai, lai apturētu nelegālos imigrantus un robežšķērsotājus. Infrastruktūras izbūvei līdz šim iztērēti miljoniem eiro un arī turpmāk paredzētas apjomīgas summas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu