Baltkrievijas specdienesti pērn dažādos veidos vērsušies pret Latvijas pilsoņiem, norāda VDD

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: SHV_photo/Shutterstock

Valsts drošības dienesta (VDD) rīcībā pērn nonākusi informācija par vairākiem gadījumiem, kad Baltkrievijas specdienestu un citu spēka struktūru pārstāvji dažādos veidos vērsušies pret Latvijas un citu Eiropas Savienības (ES) valstu pilsoņiem, kuri īslaicīgi ieceļojuši vai jau ilgstoši uzturas Baltkrievijas teritorijā, teikts VDD pagājušā gada darbības pārskatā.

Pateicoties Latvijā pieņemtajiem politiskajiem lēmumiem migrācijas ierobežošanai un VDD īstenotajiem pretizlūkošanas pasākumiem, Baltkrievijas specdienestu darbības iespējas Latvijas teritorijas aizvadītajā gadā bija ierobežotas. Vienlaikus Baltkrievijas specdienesti - Valsts drošības komiteja (KGB) un Baltkrievijas bruņoto spēku Ģenerālštāba Galvenā izlūkošanas pārvalde (BGRU) - turpināja darbu pret Latviju no savas valsts teritorijas. Aktīvāko darbību pret mūsu valsti pērn izvērsa KGB.

VDD rīcībā pērn nonāca informācija par vairākiem gadījumiem, kad Baltkrievijas specdienestu un citu spēka struktūru pārstāvji dažādos veidos vērsušies pret Latvijas un citu ES valstu pilsoņiem, kuri īslaicīgi ieceļojuši vai jau ilgstoši uzturas Baltkrievijas teritorijā. Baltkrievijas specdienesti ir ieinteresēti izmantot Baltkrievijas teritorijā ieceļojošos ES dalībvalstu pilsoņus informācijas ieguvei par norisēm Eiropā, propagandas aktivitātēs Rietumvalstu diskreditēšanai, kā arī citiem mērķiem. Savu mērķu sasniegšanai tie var izmantot prettiesiskas metodes.

Baltkrievijas specdienestu autonomās intereses pārsvarā bija saistītas ar Aleksandra Lukašenko politiskās vadības dzīvotspējas nodrošināšanu. Šim nolūkam Baltkrievijas specdienestiem 2023.gadā bija un arī turpmāk būs svarīgas izlūkziņas par baltkrievu diasporu Latvijā, patvēruma meklētājiem no Baltkrievijas, Lukašenko politiskajiem opozicionāriem un ekonomiska rakstura procesiem un plāniem, kas varētu pozitīvi vai negatīvi ietekmēt Baltkrievijas tautsaimniecību.

Vienlaikus Baltkrievijas specdienesti pērn turpināja cieši sadarboties ar Krievijas specdienestiem un iegūt informāciju arī Krievijas izlūkošanas vajadzību apmierināšanai. Tādēļ Baltkrievijas specdienestus interesēja ziņas par Latvijas aizsardzības spējām, militāro tehniku un tās pārvietošanos Latvijas teritorijā, militārās un civilās kritiskās infrastruktūras objektiem.

Kā liecina VDD iegūtās informācijas analīze, Baltkrievijas specdienesti par vienu no vērtīgākajiem vervēšanas mērķiem uzskata Latvijas tiesībaizsardzības iestāžu darbiniekus un bijušās militārpersonas. Savukārt sevišķi parocīgi sadarbībai Baltkrievijas specdienestiem ir Baltkrievijas pilsoņi, kuriem ir uzturēšanās tiesības ES, bet kuri paši vai kuru radinieki aizvien dzīvo Baltkrievijā.

Vervēšanas riskam ir pakļauti arī, piemēram, ES kravu pārvadājumu uzņēmumos strādājošie autovadītāji ar Baltkrievijas pilsonību. Viena no Baltkrievijas specdienestus interesējošām personu kategorijām saglabājas ES dzīvojošie Lukašenko politiskās opozīcijas pārstāvji un tiem pietuvinātas personas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu