Nesen Nacionālie bruņotie spēki publicēja ziņojumu, kurā secina, ka šobrīd Latvijā militāra apdraudējuma nav. To apliecināja arī NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts. Tiesa, viņš norādīja, ka arvien vairāk attīstās Krievijas informācijas operācijas. Tās mēģina veidot vēstījumu, ka, tiklīdz Ukraina zaudēs, Krievija uzbruks NATO, tostarp Baltijas valstīm. Tomēr ne vienmēr aiz šādiem naratīviem stāv Maskava, intervijā raidījumam "PULSS" norāda politologs, dezinformācijas pētnieks Mārtiņš Hiršs. 

Pēdējo mēnešu laikā autoritatīvi Rietumu mediji un pētnieciskie centri ir rakstījuši, ka Krievija apdraud NATO, saka Hiršs. Viņi arī norādīja, ka Baltijas valstis ir vājais posms aliansē primāri ģeogrāfijas dēļ. "Mums ir Suvalki, mums ir Kaļiņingrada un Baltkrievija abās pusēs. Turklāt Krievija, pat ja ir novājināta, tik un tā var uzlikt uz kaujas lauka simtiem tūkstošu karavīru."

Rietumu pētnieki to raksta arī tāpēc, lai sūtītu republikāņiem, kuri balso pret atbalstu Ukrainai, vēstījumu par izaicinājumiem NATO. "Tā ka nav tā, ka tikai Kremlis par to stāsta," skaidro Hiršs.

Vai šos pētījumus Krievijas propaganda izmanto par labu sev? Drīzāk nē, uzskata politologs. Viņiem ir savi pētījumi un naratīvi. Jā, Kremlis ik pa laikam paņem šos stāstus no Rietumu medijiem un saka: "Mēs neko nesakām, tie ir Rietumu mediji!" Proti, kāds pētnieks var uzrakstīt, ka NATO ir slikta, un viņi ņem to ārpus konteksta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X