Rīgas Civilās aizsardzības plānā iekļautas sadaļas par radiācijas drošību un ēku sabrukšanu

, TVNET Ziņas | TVNET+ žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Rīgas dome tuvākajā laikā plāno atjaunot divas bumbu patvertnes, taču vienlaikus sākta sadarbība ar Valsts zemes dienestu, lai apzinātu ēkas ar pagrabstāviem, kā arī kopā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) un Civilās aizsardzības pārvaldi apsekotu skolas un pazemes tuneļus,  trešdien preses konferencē pavēstīja Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvaldes priekšnieks Gints Reinsons. Jaunajā Rīgas Civilās aizsardzības plānā iekļautas arī sadaļas par radiācijas drošību un ēku sabrukšanu.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Ivars Nakurts informēja, ka ir izstrādātas un apstiprinātas minimālās tehniskās vadlīnijas, taču normatīvie akti, kas nosaka kritērijus patvertnēm, pašlaik vēl ir tapšanas stadijā. Savukārt, lai varētu apsekot šīs potenciālās būves, kas būtu piemērotas patversmju funkcijām, ir pieprasīta un saņemta informācija no Valsts zemes dienesta. Pašlaik pieejamie dati liecina, ka visā Latvijā ir aptuveni 6000 šādu objektu.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) pašlaik ir 72-74 inspektori, un katrs no viņiem mēneša laikā varētu apsekot piecas būves, lai pārliecinātos par pagrabstāvu atbilstību minimālajām prasībām. Pēc tam būtu iespējams šos objektus attiecīgi iezīmēt jeb marķēt.

Atšķirībā no 72h bukleta, ko cilvēkiem piedāvā Aizsardzības ministrija, jaunajā Civilās aizsardzības plānā ir aktualizētas, piemēram, tās sadaļas, kas saistītas ar radiācijas apdraudējumu, kur primāri iekļauti ieteikumi iedzīvotājiem, kā arī ēku sabrukšana, kas savā ziņā korelē ar militāro apdraudējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu