Katalonijas premjers Aragoness izsludina pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas

TVNET/LETA/AFP
Papildināts 22:05, 13. marts, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Katalonijas premjerministrs Pere Aragoness.
Katalonijas premjerministrs Pere Aragoness. Foto: Quique Garcia/EPA

Katalonijas premjerministrs Pere Aragoness trešdien atlaidis reģionālo parlamentu, kas noraidījis viņa valdības sagatavoto budžetu, un izsludinājis pirmstermiņa vēlēšanas, kas notiks 12.maijā.

"Esmu izlēmis izsludināt Katalonijas parlamenta vēlēšanas 12.maijā," neilgās preses konferences laikā pavēstīja Aragoness, apsūdzot deputātus bezatbildībā.

Kārtējās reģionālās vēlēšanas bija paredzētas tikai 2025.gada sākumā.

Aragoness pārstāv mēreno katalāņu separātistu partiju Katalonijas Kreisie republikāņi (ERC), kas 2022.gada oktobrī zaudēja parlamentāro vairākumu, kad no koalīcijas izstājās radikālā separātistu partija - centriski labējā "Kopā par Kataloniju" (JxCat), kas uzskatīja, ka premjers nedara pietiekami pašreizējās Spānijas provinces neatkarības labā.

Aragoness pirmstermiņa vēlēšanas izsludinājis pirms ceturtdien paredzētā Spānijas parlamenta balsojuma par to katalāņu nacionālistu amnestiju, kam draud tiesiskā vajāšana saistībā ar 2017.gada neatkarības referenduma organizēšanu, nepakļaujoties Madrides aizliegumam.

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess amnestijas likuma pieņemšanu apsolījis apmaiņā pret JxCat parlamentāro atbalstu viņa valdībai, kas nepieciešams, jo viņa pārstāvētie sociālisti un galēji kreisie koalīcijas partneri jūlijā notikušajās nacionālā parlamenta vēlēšanās zaudēja vairākumu.

Tomēr Katalonijas parlamenta ārkārtas vēlēšanu izsludināšana, domājams, neietekmēs ceturtdienas balsojumu.

Aragoness norādījis, ka viņš bijis gatavs vadīt valdību līdz pašreizējās leģislatūras beigām, taču "blokāde", ko parlamentā sarīkojuši politiskie nogrupējumi, padara to neiespējamu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu