Igauņi spriež, kur ņemt naudu, lai iegādātos munīciju divu nedēļu ilgam karam ar Krieviju (7)

, TVNET Ziņas | TVNET+ žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Dažu nākamo gadu laikā Igaunijas Aizsardzības ministrija iegādāsies munīciju par aptuveni 1,35 miljardiem eiro. Taču joprojām trūkst 1,6 miljardu eiro, lai munīcijas krājumi atbilstu aizsardzības plāniem, vēsta laikraksts “Postimees”. “Mūsuprāt, tas ir absolūti kritiski svarīgi, un Igaunijai tas jādara steidzami,” par munīcijas iztrūkumu jau pagājušā gada beigās izteicās Aizsardzības ministrijas kanclers Kusti Salms. Savukārt šogad jau izskan runas par aizsardzības jomas finansēšanu no Eiropas Savienības kopīgajiem līdzekļiem, lai gan scenāriji, kā to darīt, vēl nemaz nav iezīmēti un lielāka skaidrība varētu rasties tikai pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

1,6 miljardi eiro, pēc Igaunijas armijas pārstāvju domām, ir absolūtais minimums, kas nepieciešams, lai spētu paveikt aizsardzības plānos paredzēto, taču politiskajā līmenī izskan aicinājumi necelt paniku, ja neizdodas sasniegt ideālu stāvokli.

Munīcijas izmaksas vienai kara dienai Igaunijā tiek lēstas aptuveni 100 miljonu eiro apmērā, turklāt šie aprēķini veikti jau pirms vairākiem gadiem.

NATO jau gadiem ilgi ir kritizējusi Igauniju par to, ka tās krājumos nav pietiekami daudz munīcijas, piemēram, 400 patronu vietā vienai dienai ir tikai puse jeb 200. Laiku pa laikam Aizsardzības spēku komandieris ir palielinājis munīcijas daudzumu vienai dienai pa munīcijas kategorijām saskaņā ar NATO prasībām, taču tas automātiski nozīmē, ka, nepalielinot kopējos munīcijas krājumus, tas pats munīcijas daudzums tiek sadalīts mazākam kaujas dienu skaitam, līdz ar to sarūk laiks, cik ilgi bruņotie spēki ir spējīgi pretoties potenciālajam agresoram.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu