Spānijā apstiprina katalāņu separātistu amnestiju

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ALBERT GEA / REUTERS

Spānijas parlamenta apakšnama deputāti ceturtdien, 14. martā, ar 178 balsīm par un 172 balsīm pret apstiprināja katalāņu separātistu amnestijas likumprojektu. Pēc balsojuma vairākus gadus trimdā dzīvojošais Katalonijas ekspremjers Karless Purdždemons jau apsver atgriešanos dzimtenē.

Likumprojekts paredz amnestēt katalāņus, pret kuriem ierosināta tiesvedība vai kas ir notiesāti saistībā ar neveiksmīgo 2017.gada Katalonijas neatkarības referendumu.

Likumprojekts tagad tiks nodots Senātam, ko kontrolē opozīcijas Tautas partija. Tā paudusi iebildumus pret likumprojektu un solījusi darīt visu iespējamo, lai kavētu tā pieņemšanu, pirms nodot galīgajai apstiprināšanai apakšnamam.

Kā sacīja tieslietu ministrs Felikss Bolanjoss, amnestijas likums attieksies uz aptuveni 4000 cilvēku.

Viens no redzamākajiem reģiona neatkarības kustības līderiem Pudždemons, runājot ar žurnālistiem Eiropas Parlamentā, kur viņš šobrīd ir deputāts, pauda cerību, ka likums "līdz maija beigām" būs stājies spēkā.

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess ir apsolījis amnestiju apmaiņā pret katalāņu separātistu partiju "Kopā par Kataloniju" (JxCat) un "Katalonijas Kreisie republikāņi" (ERC) atbalstu viņa valdībai parlamentā.

Amnestijas jautājums aktualizējās pēc parlamenta vēlēšanām pērn jūlijā, kurās nedz kreisie, nedz labējie nespēja izcīnīt absolūto vairākumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu