Eiropas Parlaments iesūdz tiesā Eiropas Komisiju par 10 miljardu piešķiršanu Ungārijai (2)

, TVNET Ziņas | TVNET+ žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA /Scanpix

Neraugoties uz tiesiskuma pārkāpumiem Ungārijā, Eiropas Komisija valstij ir piešķīrusi aptuveni desmit miljardu eiro finansējumu. Kritiķi to uzskata par tirgošanos, lai bruģētu ceļu Orbāna atbalstam iestāšanās sarunām ar Ukrainu. Šonedēļ viss parlaments vērsies Eiropas Kopienu Tiesā.

Eiropas Parlaments apsūdz Urzulas fon der Leienas vadīto Eiropas Komisiju par pretrunīgi vērtēto subsīdiju piešķiršanu Ungārijai. Aģentūra DPA to uzzināja pēc Parlamenta priekšsēdētājas Robertas Metsolas tikšanās ar politisko grupu priekšsēdētājiem. Iepriekš pirmdienas vakarā Parlamenta Juridiskā komiteja ar lielu balsu vairākumu nobalsoja par lietas nodošanu Eiropas Kopienu Tiesai (EKT) Luksemburgā.

Parlaments vēlas izmantot šo prasību, lai noskaidrotu, vai Eiropas Komisijas lēmums piešķirt Ungārijai aptuveni desmit miljardus eiro no iesaldētajiem ES līdzekļiem bija likumīgs, neraugoties uz pastāvīgo kritiku par tiesiskuma pārkāpumiem šajā valstī. Brisele naudas atbloķēšanu pamatoja, norādot, ka Ungārijas valdības vadītājs Viktors Orbāns ir izpildījis nepieciešamos nosacījumus.

Jaunā sūdzība ir īpaši ievērības cienīga, jo fon der Leienes partijas kolēģi nav veikuši nekādus acīmredzamus mēģinājumus to novērst. Tagad viņiem ir jāsamierinās ar jautājumu, kāpēc viņi neatbalsta savu augstāko pārstāvi tik fundamentālā jautājumā. Fon der Leiena tikai pagājušajā nedēļā tika oficiāli izvirzīta par Eiropas Tautas partijas galveno kandidāti otrajam termiņam Eiropas Komisijas priekšsēdētāja amatā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu