Lietuva mudina ieviest pretgaisa aizsardzības rotācijas modeli Baltijā pirms NATO samita Vašingtonā

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Plānotā pretgaisa aizsardzības rotācijas modeļa praktiska īstenošana Baltijas valstīs pirms vasarā gaidāmā NATO samita Vašingtonā būtu spēcīgs savaldīšanas vēstījums, piektdien paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

"Lēmums par pretgaisa aizsardzības rotācijas modeli tika pieņemts [NATO] Viļņas samitā [pagājušā gada jūlijā], tādēļ tā praktiska ieviešana pirms Vašingtonas samita ir nozīmīgs apliecinājums alianses apņēmībai stiprināt aizsardzību un savaldīšanu," Anušausks teica preses konferencē Viļņā pēc tikšanās ar Grieķijas aizsardzības ministru Nikolaju Dendiju.

Pagājušajā nedēļā Anušausks sacīja, ka pretgaisa aizsardzības rotācijas modelis Lietuvā sāks darboties šogad, izvietojot pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot".

Lietuva ir apspriedusi iespēju izvietot reģionā pretgaisa aizsardzības līdzekļus ar Vāciju, Zviedriju, Nīderlandi, Itāliju un Grieķiju, taču konkrētas vienošanās vēl nav panāktas.

Anušausks pateicās Grieķijai par palīdzību Minskas režīma organizētās migrantu krīzes laikā. Abu valstu ministri runāja arī par drošības situāciju Dienvideiropā.

"Mūsu sadarbībai ir ļoti simboliska nozīme," apliecināja Dendijs.

Grieķijas aizsardzības ministra vizītes darba kārtībā piektdien ir arī Lietuvas Gaisa spēku bāzes pie Šauļiem apmeklējums. Tur viņš tiksies ar Lietuvas Gaisa spēku, kā arī Lietuvā NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā dislocētajiem Beļģijas un Francijas kontingentu karavīriem.

Pagājušā gada jūnijā NATO valstis vienojās par rotācijas modeli pretgaisa aizsardzībā, tādējādi reaģējot uz Baltijas valstu aicinājumiem stiprināt patlaban īstenoto gaisa patrulēšanas misiju.

Ņemot vērā pretgaisa aizsardzības līdzekļu trūkumu, Latvija, Lietuva un Igaunija ierosināja rotācijas kārtībā izvietot sabiedroto pretgaisa aizsardzības līdzekļus. Tas nozīmē, ka Rietumu partneri varētu pārmaiņus sūtīt militāro aprīkojumu uz kādu no Baltijas valstīm.

Nākamais NATO samits notiks 9.-11.jūlijā Vašingtonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu