"Hamās" un citi palestīniešu grupējumi: Jauna premjerministra iecelšana var padziļināt palestīniešu šķelšanos

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: PALESTINIAN PRESIDENT OFFICE/via REUTERS

"Hamās" un citi palestīniešu grupējumi piektdien, 15. martā, paziņoja, ka palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa lēmums par jauna premjerministra iecelšanu var padziļināt palestīniešu šķelšanos.

"Individuālu lēmumu pieņemšana un oficiālu bezjēdzīgu soļu speršana, kā jaunas valdības izveidošana bez nacionālas vienprātības, ir izslēgšanas politikas pastiprināšana un šķelšanās padziļināšana," teikts šo grupējumu paziņojumā.

Šādi soļi norāda uz "milzu plaisu starp pašpārvaldi un tautu, tās rūpēm un centieniem", teikts paziņojumā.

Paziņojums tika pieņemts dienu pēc tam, kad Abass iecēla premjerministra amatā savu ilggadējo ekonomikas padomnieku Mohammadu Mustafu un uzdeva viņam izveidot jaunu valdību.

Starp tā parakstītājiem līdz ar "Hamās" bija otrais lielākais kaujinieku grupējums Gazas joslā "Islāma džihāds", "Palestīnas Atbrīvošanas tautas fronte" un "Palestīniešu nacionālā iniciatīva" - politiska partija, kas meklē vidusceļu starp Abasa kustibu "Fatah" un "Hamās".

Piektdien publicētā vēstulē Abasam Mustafa pieņēma savu iecelšanu un rakstīja, ka "labi apzinās (..) smagos apstākļus, kurus pārcieš palestīniešu tauta".

69 gadus vecajam Mustafam jāizveido jauna valdība palestīniešu pašpārvaldei, kurai ir ierobežota vara daļā no Izraēlas okupētā Rietumkrasta.

Kopš 2007.gada palestīniešu teritoriju kontrole ir sašķelta. Palestīniešu pašpārvalde pārvalda daļu Rietumkrasta, bet "Hamās" valda Gazas joslā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu