Foto Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs: Brīvība nav pašsaprotama, tā ir jāaizstāv katru dienu (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Aizsardzības nozares vadība svētdien, 17.martā piedalījās Īles nacionālo partizānu pēdējās kaujas 75.gadadienai veltītajā piemiņas pasākumā pie Īles bunkura. Piemiņas pasākumu apmeklēja arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš uzsvēra, ka brīvība nav pašsaprotama un par to ir jābūt gataviem cīnīties katru dienu.

NBS Apvienotā štāba pārstāvji norāda, ka Baltijas valstīs lielāko bunkuru 1948.gadā Zebrenes pagasta Īles mežos izbūvēja apvienotās latviešu - lietuviešu grupas partizāni, lai turpinātu cīnīties pret padomju varu. 27 cilvēku lielo grupu vadīja komandieris Kārlis Krauja - īstajā vārdā Visvaldis Brizga.

1949.gada 17.martā 24 partizāni, kas tobrīd atradās bunkurā, izcīnīja pēdējo kauju pret vismaz 700 vīru lielo Valsts drošības ministrijas karaspēku. Bojā gāja 15 partizāni, deviņi tika sagūstīti un kopā ar atbalstītājiem izsūtīti uz Sibīriju.

Piemiņas pasākumu svētdien, 17. martā apmeklēja arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš savā runā pieminēja arī visus tos, kuri ilgajos padomju okupācijas gados cīnījās un turēja piemiņā mūsu valsts neatkarību un beigās arī atguva to.

“Šodien mēs jau vairākus gadus pēc kārtas atzīmējam Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienu. Pirms 80 gadiem Latvijas Centrālā padome pieņēma memorandu, aicinot atjaunot faktisko mūsu valsts suverenitāti, aicinot atjaunot Latvijas valdību, aicinot atjaunot mūsu valsti vēl vācu okupācijas laikā. Piecus gadus vēlāk šeit, Īlē, latviešu un lietuviešu nacionālie partizāni izcīnīja sīvu kauju pret padomju okupantiem, pret čekistiem, lielā mērā atgādinot, ka brīvības dzirksts ir dzīva. Šodien mēs godinām viņu piemiņu,” savā runā atzīmēja Valsts prezidents.

Foto: Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs nacionālo partizānu piemiņas pasākumā pie Īles bunkura

Pēc viņa teiktā, “mēs labi zinām, ka pasaulē nav mierīgi, ka mūsu ukraiņu draugi šobrīd cīnās par brīvību lielā mērā tāpat kā savulaik gan nacionālie partizāni, gan Baltijas tautas cīnījās par savu brīvību.

Brīvība nav pašsaprotama – par brīvību ir jācīnās un jāgatavojas to aizstāvēt katru dienu. Es esmu pilnīgi pārliecināts, ka gan šodien, redzot šeit tik daudz cilvēkus no dažādām paaudzēm, mēs spēsim nosargāt savu neatkarību, savu drošību. Bet tam ir jāgatavojas – tam ir jābūt pastāvīgi gataviem”.

Īles nacionālais partizānu bunkurs tika atjaunots 2013.gada rudenī. Tradicionāli katru gadu 17.martā, pēdējās kaujas atceres dienā, pie atjaunotā bunkura rīko piemiņas pasākumu, lai atcerētos nacionālo partizānu cīņas.

Atceres pasākumu organizē Latvijas Nacionālo partizānu apvienība un biedrība “Latviešu karavīrs” sadarbībā ar aizsardzības nozari, Dobeles novada pašvaldību un VAS “Latvijas valsts meži”.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu