Kallasa ar Baidenu pārrunājusi atbalstu Ukrainai un ASV klātbūtni NATO austrumu flangā

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / Scanpix

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa nedēļas nogalē Vašingtonā ar ASV prezidentu Džo Baidenu pārrunājusi atbalstu Ukrainai, drošību un gaidāmo NATO samitu, pirmdien vēsta Igaunijas valdības preses dienests.

Kallasa ar Baidenu tikusies sestdienas vakarā žurnālistu organizācijas "Gridiron Club" rīkoto vakariņu laikā.

"Es pateicos prezidentam Baidenam par ASV klātbūtni NATO austrumu flangā un uzsvēru, ka ir svarīgi nodrošināt šo klātbūtni ilgtermiņā. Igaunija kā sabiedrotā ir apņēmusies nodrošināt savu aizsardzību un drošību. Kopš šā gada mūsu izdevumi aizsardzībai ir pārsnieguši 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), un es aicinu arī citus sabiedrotos palielināt ieguldījumus aizsardzībā," paziņojumā presei citēts Kallasas sacītais.

Atbalsts Ukrainai ticis apspriests sīkāk. Pēc Kallasas teiktā, Igaunija ir pārliecināta, ka Ukrainai ir jāuzvar un tā var uzvarēt šajā karā ar nelokāmu brīvās pasaules politisko un militāro atbalstu.

"[Krievijas diktatoram Vladimiram] Putinam tas jājūt savā makā un kaujas laukā," sacīja Kallasa.

"Krievijas agresijas apturēšana Ukrainā ir ļoti svarīga brīvības un demokrātijas nākotnei visā pasaulē. Es personīgi izteicu atzinību ASV un prezidentam Baidenam par nozīmīgo atbalstu Ukrainai," teica Igaunijas premjere.

Kallasa pauda cerību, ka ASV Kongress drīz vienosies par palīdzības paketi Ukrainai.

"Eiropas Savienības valstis arvien vairāk izprot, kas ir likts uz spēles, un meklē nestandarta risinājumus. Mēs esam pieņēmuši drosmīgus lēmumus atbalstīt Ukrainu un meklējam papildu iespējas, kā tai palīdzēt. Esmu gandarīta, ka Igaunijas apņemšanās nākamajos četros gados piešķirt 0,25% no IKP militārajai palīdzībai Ukrainai gūst arvien lielāku atsaucību citu valstu vidū. Ja visas valstis, kas atbalsta Ukrainu, sekotu šim piemēram, tas ievērojami veicinātu Ukrainas uzvaru," piebilda premjerministre.

Sarunā Kallasa ar Baidenu apspriedusi arī NATO samitu, kas jūlijā notiks Vašingtonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu