ASV satelītu kompānijas tur aizdomās satelītattēlu pārdošanā Krievijai, apgalvo izdevums (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas armijai ir aizdomas, ka Krievija izmanto ASV satelītu uzņēmumu uzņemtos attēlus, lai izvēlētos mērķus un koordinētu raķešu triecienus pa ukraiņu pozīcijām, raksta izdevums “The Atlantic”.

Šādus attēlus iegādāties ir vienkārši, un tas nav dārgi – tas izmaksā vien dažus tūkstošus ASV dolāru.

Lai slēptu pēdas, Krievija šos satelītattēlus iegādājas, visticamāk, ar dažādu starpnieku palīdzību.

“The Atlantic” norāda, ka satelītattēlu tirgū ir pieejami lieli labas izšķirtspējas attēlu arhīvi. Ir norādīts gan attēlu uzņemšanas datums, gan koordinātas. Tas palīdz sekot līdzi aktivitātei potenciālo triecienu mērķos.

Kā medijam norādījis avots Ukrainas bruņotajos spēkos, shēma ir vienkārša. Satelīts fotografē kādu vietu, bet pēc dažām dienām vai nedēļām tur atlido krievu raķete. Savukārt pēc tam kāds cits satelīts saņem pasūtījumu fotografēt to pašu vietu. Iespējams, lai novērtētu trieciena efektivitāti.

“Sakritību skaits ir pārāk liels, lai tā būtu nejaušība,” norādīja informācijas avots.

Ukrainas Aizsardzības ministrijas ekspertiem ir aizdomas, ka Krievija “pērk satelītattēlus ar trešo pušu starpniecību”. Attēli, visticamāk, tiek pirkti arī no tādiem vadošiem nozares uzņēmumiem kā “Maxar” un “Planet Lab”.

Ministrija gan uzsver, ka šie uzņēmumi atbalsta Ukrainu. Gan “Maxar”, gan “Planet Lab” iepriekš pavēstījuši, ka ir tiešu sadarbību ar Krieviju pārtrauca 2022.gada martā. Abi uzņēmumi arī uzsver, ka viņi pārbaudot savus klientus.

Tomēr, kā norāda eksperti, satelītu uzņēmumiem būtu jākontrolē ne tikai savi tiešie klienti, bet arī attēlu tālākpārdošanas process.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu