Video Diskusiju forums par hospisa aprūpi: “Tiesības uz cieņpilnu nāvi”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Rītdien, 20. martā, plkst. 10.00 Latvijas Universitātes (LU) Mazajā aulā notiks otrais nodibinājuma “Hospiss LV” rīkotais diskusiju forums “Tiesības uz cieņpilnu nāvi”. Tā mērķis ir turpināt veidot sabiedrības izpratni par pasaules labākajai pieredzei atbilstošu hospisa aprūpes pakalpojuma attīstīšanu Latvijā. Pasākuma tiešraide būs pieejama TVNET. 

“Pagājušajā gadā ar lielām bažām rīkojām pirmo diskusiju forumu “Tiesības uz cieņpilnu nāvi”, un mūsu kā organizatoru prātā galvenais bija, ka jāizdara viss demokrātiski iespējamais, lai Latvijā beidzot tiktu ieviests hospisa aprūpes pakalpojums. Un tā no šī gada 1. janvāra visā Latvijā ir jābūt nodrošinātam vienam no hospisa aprūpes sistēmas elementiem – mobilo komandu pakalpojumam hospisa pacienta dzīvesvietā. Divi pārējie sistēmas elementi, ilgstoša hospisa aprūpe pacienta dzīvesvietā un hospisa stacionāra pieejamība, vēl iztrūkst,” skaidro Ilze Zosule, “Hospiss LV” līdzdibinātāja.

Otrais forums būs platforma diskusijas turpinājumam par nāvi no tādiem aspektiem kā: kurš ir tas mirklis, kad iestājas nāve? Vai medicīniskā izpratne par nāves iestāšanās brīdi ir viennozīmīga? Vai sabiedrība ir gatava aizstāvēt ideju par cilvēka pašnoteikšanās tiesībām, tajā skaitā tiesībām atteikties no veltīgas ārstēšanas? Vai mūsu skatījums uz tuvinieka vajadzībām miršanas procesā sakritīs ar mūsu pašu vēlmēm nāves priekšā? Vai var pastāvēt laba nāve? Lai kopīgiem spēkiem rastu atbildes uz visiem šiem jautājumiem, esam sapulcinājuši dažādus viedokļu līderus­­ – unikālas personības, medicīnas profesionāļus, Latvijas augstskolu mācībspēkus un zinātniekus.

Pieredzē un pārdomās dalīsies bijušais Latvijas Valsts prezidents ārsts Valdis Zatlers, filozofijas doktore Agita Misāne, RAKUS Paliatīvās aprūpes nodaļas ārste Līga Keiša-Ķirse, uzņēmuma “Hospiss Māja” virsmāsa un PSKUS tālākizglītības kursu lektore Tatjana Jirgensone, kā arī Latvijas Anesteziologu un reanimatologu asociācijas prezidente Iveta Golubovska, bioētikas eksperte LU asociētā profesore Signe Mežinska un LU tenūrprofesors Raivis Bičevskis, un kontemplācijas skolotājs Georgs Rubenis.

“Pasaulē par paliatīvās aprūpes jautājumiem runā brīvi un tā ir pašsaprotama aprūpes sastāvdaļa, bet Latvijas sabiedrībā joprojām valda daudz aizspriedumu, cilvēki nezina, kā runāt par nāvi, kā rīkoties situācijā, kad ar to nākas saskarties pašiem vai tuviniekiem. Lai Latvijā attīstītu hospisa aprūpes pakalpojumu tādā līmenī, kā tas ir pieņemts citviet, ir jāpanāk visas sabiedrības izpratne. Vajadzība pēc hospisa aprūpes pakalpojumiem rodas no cilvēkiem neatkarīgu, neparedzētu faktoru dēļ, un tikai tad sāk rasties jautājumi, bet ir nepieciešams iemācīties par tiem domāt globāli un brīvi, lai spētu atbalstīt, izprast un pieņemt labākus lēmumus ne tikai personiskā, bet arī līdzcilvēku līmenī. To iespējams panākt diskutējot un aktīvi runājot par šo tēmu gan ģimenes un draugu lokā, gan publiski,” stāsta Ilze.

Interesenti forumu aicināti vērot tiešraidē “Hospiss LV” “Facebook” kontā, ziņu portālā TVNET un LETA mājaslapā.

Forumu “Tiesības uz cieņpilnu nāvi” 2024. gadā finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Par “Hospiss LV”

“Hospiss LV” ir sabiedriskā labuma organizācija, kuras mērķis ir aktualizēt paliatīvās un hospisa aprūpes pakalpojumu nozīmi un panākt, lai valsts nodrošinātu cieņpilnu nāvi katram Latvijas iedzīvotājam, finansējot smagi slimu neārstējamu pacientu veselības un sociālo aprūpi.

Nodibinājums “Hospiss LV” attīstīta un pilnveido brīvprātīgo kustību – apmācīti vairāk nekā 250 brīvprātīgie, kuri aktīvi iesaistās labdarības projektos “Svētku galds”, apmeklējot, cienājot un iepriecinot pacientus slimnīcu paliatīvās aprūpes u. c. nodaļās (2023. gadā tas klāts 112 reižu), un “Piepildīta vēlēšanās”.

Nodibinājuma “Hospiss LV” izveidotais sociālais uzņēmums “Hospiss Māja” 2023. gadā no saziedotajiem līdzekļiem hospisa aprūpi sniedza 51 cilvēkam, aprūpei iztērējot 84 709 eiro, savukārt kopš 2024. gada 1. janvāra sniedz valsts apmaksātu paliatīvās aprūpes mobilās komandas pakalpojumu pacienta dzīvesvietā.

Labdarības organizācija vairākkārt saņēmusi titulu “Gada brīvprātīgais”, kā arī 2022. Eiropas Pilsoņu balvu par neatlaidību un aktīvo iesaisti hospisa pacientu aprūpē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu