Krimināllietu par ķīlnieces sagrābšanu un nogalināšanu Saulkrastos turpinās iztiesāt aprīlī

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saulkrastu pludmale.
Saulkrastu pludmale. Foto: Paula Čurkste/LETA

Krimināllietu pret organizētu grupu, kura, sagrābjot un pēc tam nogalinot ķīlnieci, mēģināja savā īpašumā iegūt dzīvokļu kompleksu "SunRepublic" Saulkrastos 3,7 miljonu eiro vērtībā, Rīgas rajona tiesa plāno turpināt skatīt 3.aprīlī plkst.10, informē tiesa.

Tāpat tiesas sēdes ieplānotas 4.aprīlī un 8.aprīlī plkst.10.

Krimināllietā divi Krievijas pilsoņi - 1956.gadā dzimušais Sergejs Aleksejevs un viņa dēls, 1984.gadā dzimušais Mihails Aleksejevs - apsūdzēti par to, ka viņi organizētā grupā ar vēl trim noskaidrotām personām, pret kurām kriminālprocess izdalīts atsevišķā lietvedībā, sagrābuši ķīlnieci un mēģinājuši "piespiest šo personu izdarīt kādu darbību, izvirzot to par noteikumu viņas atbrīvošanai". Nepanākot cerēto, ķīlniece noslepkavota. Abiem vīriešiem apsūdzība uzrādīta arī par gatavošanos iegūt tiesības uz ķīlnieces mantu ar viltu, izmantojot uzticēšanos.

Abus vīriešus policija aizturēja 2022.gada septembrī. Viņi ir Krievijas pilsoņi, kuriem bijis bēgļu statuss Latvijā. Pārējās trīs šajā lietā iesaistītās personas ir Ukrainas pilsoņi.

2024.gada janvāra beigās Ukrainā aizturētas vēl divas personas aizdomās par Baltkrievijas pilsones sagrābšanu un nogalināšanu Saulkrastu novadā.

Kriminālprocesā, pamatojoties uz līgumu par apvienotās izmeklēšanas grupas izveidi starp Latvijas un Ukrainas Republikām, notika sadarbība ar Ukrainas Nacionālo policiju, kā rezultātā par aizdomās turētiem tika atzīti arī trīs Ukrainas pilsoņi.

Pirmstiesas kriminālprocesā noskaidrots, ka 2019.gada vasarā apsūdzētajiem radās nodoms iegūt savā īpašumā dzīvokļu kompleksa daļu par kopējo vērtību 3,7 miljoni eiro. Īstenojot noziedzīgo nodomu, apsūdzētie nolaupīja šīs dzīvokļu kompleksa līdzīpašnieci - 1979.gadā dzimušo Baltkrievijas pilsoni Irinu Minvaļejevu - un lika viņai parakstīt dāvinājuma līgumu, ar kuru viņa dāvinātu dzīvokļu kompleksu biedrībai "Latvijas atjaunošanas biedrība", kuras vadītājs ir viens no vīriešiem. Minvaļejevai ticis solīts, ka viņa tiks atbrīvota, ja to izdarīs.

Sieviete pēdējo reizi bija manīta Saulkrastos, dzīvokļu kompleksa "SunRepublic" teritorijā, savulaik informēja policija.

Saprotot, ka ķīlniece vīriešu izvirzītās prasības neizpildīs, Aleksejevi nolēma viņu noslepkavot. Viņi aizveda ķīlnieci uz izmeklēšanā precīzi nenoskaidrotu vietu, izraka bedri un sāka viņu žņaugt. Kad iestājās ķīlnieces nāve, vīrieši viņu iemeta bedrē un apraka.

Aleksejevu rīcībā bija noslepkavotās Minvaļejevas autovadītāja apliecība un pase, un vīrieši nolēma, ka tiesības uz viņas mantu mēģinās izkrāpt - atradīs notāru, kurš izdos viltotu pilnvaru, un tādējādi viņi iegūtu tiesības uz izkrāpto mantu. Apsūdzētie vienojās ar kādu Ukrainas pilsoni par viltotās pilnvaras izgatavošanu. Pilnvara ar starptautiskā loģistikas uzņēmuma "DHL" starpniecību tika sūtīta uz Latviju, kur Valsts policija pilnvaru izņēma.

Apsūdzētie savu vainu noziegumu izdarīšanā neatzīst un apgalvo, ka apsūdzība ir "pasūtīta", politizēta un aicinoša nodarīt būtisku kaitējumu Latvijas un Ukrainas attiecībām.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Minvaļejeva bija 2010.gadā reģistrētās SIA "Resort Investments" vienīgā īpašniece. Uzņēmums nodarbojas ar nekustamā īpašuma pirkšanu un pārdošanu, kā arī starpniecību darījumos ar nekustamo īpašumu. Uzņēmums reģistrēts Saulkrastos, Ainažu ielā 23, kur atrodas dzīvojamais komplekss "Sun Republic".

"Sun Republic" kompleksā ietilpst 2,5 hektārus plaša teritorija, kurā ir izvietotas septiņas četrstāvu mājas ar 123 dzīvokļiem.

Savukārt Zemesgrāmatas informācija liecina, ka sākotnēji dzīvojamā kompleksa "Sun Republic" ēkas piederējušas SIA "Ainažu 23 un 25", kas likvidēta 2016.gadā. Savukārt "Resort Investments" 2016.gadā iegādājās 6367/14902 domājamās daļas kompleksā par 225 404 eiro un turpināja dzīvokļu tirdzniecību. 2022.gada augustā "Resort Investments" īpašumā bija 3215/14902 domājamās daļas.

Arī ēkas Ainažu ielā 25 piederējusi "Ainažu 23 un 25", Minvaļejeva kopš 2015.gada pirkusi vairākus dzīvokļus šajās ēkās, bet "Resort Investments" 2016.gadā par 294 596 eiro iegādājās 41393/95080 domājamās daļas īpašumā. 2021.gada nogalē "Resort Investments" īpašumā bija 20898/95080 domājamās daļas.

"Latvijas atjaunošanas biedrībā" viens no vadītājiem ir Mihails Aleksejevs, liecina "Firmas.lv" informācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu