Portugāles premjerministra amatā iecelts Luišs Montenegru

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MIGUEL A. LOPES/EPA

Portugāles premjerministra amatā trešdienas vakarā tika iecelts Luišs Montenegru, kura centriski labējo partiju apvienība Demokrātiskā alianse (AD) 10.martā uzvarēja parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās.

51 gadu vecais jurists un ilggadējais parlamenta deputāts Montenegru nomaina premjera amatā Sociālistiskās partijas (PS) politiķi Antoniu Koštu, kurš bijis pie varas kopš 2015.gada.

Montenegru būs jāizveido koalīcijas valdība, kas ir grūts uzdevums, jo vēlēšanās ievērojamus panākumus guvusi nacionālkonservatīvā partija "Chega" (Pietiek!), bet gatavību sastrādāties ar to nav paudusi ne AD, ne PS.

No 230 vietām parlamentā AD ieguvusi 79 vietas, PS - 78 vietas un "Chega" - 50 vietas.

Montenegru nākamajā trešdienā iepazīstinās ar jaunās valdības sastāvu, kas sāks darbu 2.aprīlī, jaunais premjers paziņoja reportieriem pēc tikšanās ar prezidentu Marselu Ribelu di Sozu.

Pat panākot nelielās, uzņēmējdarbībai draudzīgās partijas "Liberālā iniciatīva" (IL) atbalstu, AD tomēr būtu vajadzīgs "Chega" atbalsts, lai iegūtu parlamentāro vairākumu - 116 deputātu vietas.

Montenegru ir izslēdzis iespēju veidot koalīciju ar "Chega" un paudis nodomu izveidot mazākuma valdību.

"Chega" līderis Andrē Ventura šonedēļ brīdināja par politisku nestabilitāti, ja AD turpinās noraidīt koalīciju ar viņa partiju, un draudēja pretoties, ja Montenegru atteiksies sākt sarunas.

Jaunais sociālistu līderis Pedro Nuno Santušs ir paziņojis, ka viņa partija atturēsies no centriski labējās mazākuma valdības gāšanas, bet brīdināja, ka balsos pret šīs valdības pirmo budžetu.

Daudzi politologi prognozē koalīcijas sarunu nonākšanu strupceļā un jaunas vēlēšanas vasarā.

Pirmstermiņa vēlēšanas tika izsludinātas pēc tam, kad korupcijas skandāla rezultātā bija spiests no premjera amata atkāpties toreizējais sociālistu līderis Antoniu Košta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu