Aprēķināti aptuvenie zaudējumi, kādi teroristu uzbrukumā radīti "Crocus City Hall" (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Piemaskavas koncertzālē “Crocus City Hall” notikušais terorakts varētu būt radījis zaudējumus 9,5-11,4 miljardu rubļu (95-114 miljonu eiro) apmērā.

“Komsomoļskaja pravda” vēsta, ka lielās koncertzāles būvniecība izmaksāja ap 70 miljoniem eiro. “Crocus City Hall”, kur piektdien notika terorakts, atrodas netālu no Maskavas apvedceļa un Volokolamskas šosejas. Tā ir daļa no biznesa centra “Crocus City”, kas pieder Azerbaidžānā dzimušā Krievijas pilsoņa Araza Agalarova ģimenei.

Šajā biznesa centrā vēl ietilpst izstāžu zāle “Crocus Expo”, tirdzniecības centrs “Crocus City Mall” un metro stacija “Mjakiņino”, kas uzbūvēta par “Crocus Group” naudu.

2024. gada oktobrī “Crocus City Hall” svinētu savu 15 gadu jubileju. Vairāku līmeņu koncertzāle tika atklāta 2009. gada 25. oktobrī un nosaukta dziedātāja Muslima Magomajeva vārdā. Investīcijas projektā bija aptuveni 67 miljoni eiro.

Ēkas augstums ir vairāk nekā 15 metru un kopējā platība ap 38 000 kvadrātmetru. Kopējā “Crocus” koncertzāles ietilpība ir 6200 cilvēku, bet, ja zemākos līmeņus pārveido par deju grīdu, – tad pat 9500 cilvēku. Maskavā ar lielāku ietilpību ir tikai stadioni “Lužņiki”, “Lukoil-Arena” un “Olimpiyskiy” vai atvērtās koncertzāles, kā “Zaļais teātris” Gorkija parkā. Salīdzinājumam – Kremļa galvenā zāle var uzņemt līdz 6000 viesu.

Savulaik ideja par gigantiskas koncertzāles būvniecību Maskavas apvedceļa rajonā radīja neizpratni biznesa aprindās, jo bija šaubas, vai kāds brauks uz turieni izklaidēties. Tomēr “Crocus” īpašnieki nekļūdījās, un šī vieta ātri kļuva populāra. Šajā koncertzālē savulaik uzstājušies “Scorpions”, “Nazareth”, Eltons Džons, Vanesa Meja un daudzi citi.

“Crocus Group” dibinātājs un prezidents Arazs Agalarovs pēc “Forbes” datiem 2023. gadā bija septītais veiksmīgākais Krievijas biznesmenis. Viņa ienākumi no “Crocus Group” bija 255 miljoni dolāru.

Pēc ekspertu aprēķiniem, sākotnējie zaudējumi, kādus radījis teroristu uzbrukums “Crocus City Hall”, ir bijis 9,5-11,4 miljardus rubļu. Apdrošinātāji norāda, ka zaudējumi varētu būt ap 10 miljardiem rubļu (100 miljoniem eiro), jo tieši par šādu summu tika apdrošināta koncertzāle. Pagaidām gan nav zināms, vai ir bojāta ēkas konstrukcija un galvenie nesošie elementi. No tā ir atkarīgs, cik ilga būs koncertzāles atjaunošana.

Svētdienas vakarā Krievijas Izmeklēšanas komiteja paziņoja par 137 teroraktā bojāgājušajiem, no kuriem atpazīti 62 cilvēki. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu