Rezerves karavīriem pagarinās periodu veselības stāvokļa pārbaudei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gatis Indrēvics, Aizsardzības ministrija

Ministru kabinets otrdien, 26. martā, atbalstīja Aizsardzības ministrijas ierosinājumu pagarināt periodu rezerves karavīra veselības stāvokļa pārbaudei no 15 līdz 90 dienām pirms iesaukšanas uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām.

Tāpat apstiprinātie normatīvie akti paredz iespēju noteiktos gadījumos veselības stāvokļa pārbaudi neveikt, tā vienkāršojot rezerves karavīra iesaukšanu militārajās mācībās. Vienlaikus noteikts, ka rezerves karavīriem, kuriem netiks veikta veselības stāvokļa pārbaude, tajā skaitā psihiatriskā pārbaude, būs aizliegts iesaistīties lauka taktiskajās mācībās, un uz mācību uzdevumu izpildes laiku viņiem netiks izsniegts dienesta šaujamierocis.

Militāro mācību pieredze rāda, ka bieži ir gadījumi, kad rezerves karavīrs mācību laikā netiek iesaistīts lauka taktiskajās mācībās, bet gan pilda dažādus mācību uzdevumus, piemēram, štābā, kur karavīrs mācību laikā netiek pakļauts fiziskai slodzei.

Tāpat, attīstoties tehnoloģijām, palielinās iespējas organizēt rezerves karavīram nepieciešamo iemaņu un zināšanu atjaunošanu un uzturēšanu attālināti, piemēram, noklausoties lekcijas, apgūstot teorētiskas zināšanas un izpildot zināšanu pārbaudes testus. Šādos gadījumos veikt veselības stāvokļa pārbaudi nav nepieciešams, tā ietaupot gan rezerves karavīra laiku, gan medicīniskās pārbaudes komisijas resursus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu