Mazdēlam par vectēva noslepkavošanu piespriež 18 gadu cietumsodu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vidzemes rajona tiesa jaunam vīrietim par vectēva noslepkavošanu piespriedusi 18 gadu cietumsodu, informēja prokuratūras komunikāciju pārstāve Ieva Šomina.

Tiesa 20.martā skatīja lietu, kurā pie kriminālatbildības saukti divi vīrieši - viens par slepkavību mantkārīgā nolūkā un zādzību un otrs par slepkavības atbalstīšanu mantkārīgā nolūkā, un pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru abus apsūdzētos atzina par vainīgiem, slepkavības izdarītāju sodot ar brīvības atņemšanu uz 18 gadiem un slepkavības atbalstītāju - ar brīvības atņemšanu uz 13 gadiem.

Vienlaikus tiesa pieņēma blakus lēmumu, ar kuru konstatēja divu liecinieku iespējamu nepatiesu liecību sniegšanu. Lēmums nosūtīts izmeklēšanas iestādei pirmstiesas procesuālo darbību veikšanai.

Kā vēsta apsūdzība, noslepkavotā mazdēls bijis viens no diviem viņa mantiniekiem. Uzskatot, ka vectēvs gatavojas pārdot savu nekustamo īpašumu, kā arī veic savā īpašumā esošo mežu ciršanu, tādējādi būtiski samazinot mazdēla kā mantinieka mantojamo daļu, vīrietis nolēmis vectēvu noslepkavot.

Slepkavība pastrādāta ar uz apsūdzētā vārda reģistrētu medību ieroci - bisi. Slepkavība izdarīta caur virtuves logu, veicot šāvienu cietušajam galvā. Pēc slepkavības izdarīšanas apsūdzētais iekļuva cietušā dzīvesvietā un nozaga viņa naudas maku.

Nežēlīgā slepkavība notika 2022. gadā pirms Ziemassvētkiem. TVNET toreiz Kārķos skaidroja, kāpēc tik traģiski aprāvās visu cienītā zemnieka dzīve un kas pamudināja mazdēlu pacelt roku pret vienu no tuvākajiem cilvēkiem, kas bija pret viņu neparasti dāsns.

Slepkavības izdarīšanas laikā otrs apsūdzētais piesedzis slepkavu, viņa vietā pildot darba pienākumus apsardzes uzņēmumā. Izmantojot darba automašīnu, viņš sagaidīja vectēvu nošāvušo vīrieti iepriekš norunātā vietā, kur saņēma no viņa ne mazāk kā 140 eiro. Turklāt vēlāk slepkavības atbalstītājs nolūkā slēpt otra apsūdzētā izdarītā noziedzīgā nodarījuma pēdas savā dzīvesvietā krāsnī sadedzināja nozagto vectēva naudas maku.

Ar tiesas piespriesto sodu prokurore ir apmierināta un neplāno lūgt tiesu gatavot pilnu spriedumu. Savukārt pārējās procesā iesaistītās personas desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiks iesniegts, tiesa gatavos pilnu spriedumu, kuru varēs pārsūdzēt desmit dienu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu