"Conexus" peļņa pērn pieaugusi līdz 16,172 miljoniem eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") apgrozījums pagājušajā gadā bija 76,468 miljoni eiro, kas ir par 38,7% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 42,3% - līdz 16,172 miljoniem eiro, liecina "Conexus" publiskotā informācija.

Kompānijas peļņa pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem (EBITDA) pērn palielinājās par 56,8%, salīdzinot ar 2022.gadu, un sasniedza 50,502 miljonus eiro.

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka pagājušā gada beigās Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (PGK) bija noglabāta dabasgāze 17,9 teravatstundu (TWh) apjomā, kas ir par 58% vairāk nekā gadu iepriekš.

"Conexus" pārstāvji norāda, ka 2023.gada 15.oktobrī, sākot dabasgāzes izņemšanas sezonu, Inčukalna PGK bija 21,7 TWh dabasgāzes, un sezona tika sākta ar lielāko krātuvē noglabāto dabasgāzes apmēru pēdējo piecu gadu laikā.

Pērn no Lietuvas saņemtais dabasgāzes apjoms sasniedza 17,7 TWh, no Somijas saņemtais dabasgāzes apmērs bija 4,1 TWh un no krātuves pārvades sistēmā tika ievadītas 7,3 TWh.

Kopējais pārvadītās dabasgāzes apmērs Latvijā 2023.gadā veidoja 29,1 TWh, kas ir par 7% mazāk nekā iepriekšējā gadā.

Tikmēr dabasgāzes patēriņš Latvijas lietotāju vajadzībām 2023.gadā bija 8,2 TWh, kas ir par 7% mazāk nekā iepriekšējā gadā. Dabasgāzes patēriņa samazinājumu ietekmēja gan laika apstākļi, kas ziemas mēnešos bija maigāki nekā 2022.gadā, gan arī vēl salīdzinoši augstās dabasgāzes cenas, kas lietotājiem lika samazināt dabasgāzes patēriņu.

Vadības ziņojumā teikts, ka dabasgāzes patēriņa samazinājumu daļēji kompensēja elektroenerģijas ražošanas palielinājums valsts lielākajās termoelektrostacijās.

Vienlaikus pērn aizvadītas vairākas Inčukalna PGK jaudas izsoles, kurās sistēmas lietotājiem kopumā piešķirta jauda 13,4 TWh apmērā. Izsolēs piedāvātās krātuves jaudas tika pilnībā izsolītas.

Kopējais pieprasītais krātuves jaudas apmērs vairāk nekā trīs reizes pārsniedza izsolē pieejamo krātuves jaudu. Izsoļu rezultātā piemērojamās prēmijas apmērs sniedzās robežās no 2,53 eiro par MWh līdz 4,08 eiro par MWh.

Jau vēstīts, ka "Conexus" apgrozījums 2022.gadā bija 55,131 miljons eiro, bet uzņēmuma peļņa bija 11,365 miljoni eiro.

"Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā, kas veic krātuves infrastruktūras uzturēšanas un uzlabošanas pasākumus, realizē nepieciešamos ieguldījumus infrastruktūras attīstībā, uzrauga un kontrolē krātuves stabilitāti, kā arī atbild par krātuves jaudu rezervēšanu un pārdošanu.

"Conexus" lielākais akcionārs ir valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (68,46%), kamēr 29,06% akciju pieder Japānas uzņēmuma "Marubeni" pārvaldītajam fondam "MM Capital Infrastructure Fund", bet 2,48% - pārējiem akcionāriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu