Jelgavas novada deputāti vienojušies par jaunu domes priekšsēdētāju, bet pagaidām vēl nenosauc vārdu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis
Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis Foto: facebook.com/madarslasmanisjelgavasnovadam

Jelgavas novada domes deputāti ir vienojušies par jaunu koalīciju un jaunu domes priekšsēdētāju, atklāja pēc pārmetumiem neētiskā rīcībā domes priekšsēdētāja amatu pametušais Madars Lasmanis (LA).

Lai arī panākta vienošanās par jaunu domes vadību un uz šīs vienošanās pamata Lasmanis arī iesniedzis pieteikumu par atkāpšanos no domes priekšsēdētāja amata, publiski jaunās koalīcijas aprises novada politiķi nesteidz atklāt.

"Tāda bija politiskā vienošanās," sacīja Lasmanis. Viņaprāt, jau tuvākajās dienās varētu sekot deputātu iesniegums par jauna domes priekšsēdētāja izvirzīšanu un vēl aprīlī Jelgavas novadam varētu būt jauns vadītājs. Arī Lasmanis neatklāja, kurš no pašvaldības deputātiem varētu tikt virzīts priekšsēdētāja amatam, vien sakot, ka ikviens no pārējiem 18 deputātiem "būtu cienīgs ieņemt šo amatu".

Domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola (LZS) un viņas partijas biedre Lolita Duge apgalvoja, ka nezinot, kad deputāti varētu lemt par nākamā domes priekšsēdētāja ievēlēšanu. Duges ieskatā, šo amatu varētu ieņemt Vītola.

Savukārt Vītola izteicās, ka Lasmaņa iesniegums par atkāpšanos esot bijis pārsteigums. Viņa sacīja, ka iespējamās domes priekšsēdētāja kandidatūras vēl tikšot apspriestas no Zemnieku savienības ievēlēto deputātu vidū. Vītola uzsvēra, ka sarunas notiks starp visiem sešiem LZS deputātiem, lai arī Lasmaņa atkāpšanās pieprasījumu parakstījuši tikai četri no viņiem - Vītola, Duge, kā arī Juris Lavenieks un Juris Razživins, savukārt Pēteris Veļeckis un Jānis Počs savus parakstus tam nepievienoja.

Šo sašķeltību domes lielākajā frakcijā pasvītroja arī Lasmanis. Komentējot vēl pirms Lieldienām nosauktās kandidatūras - Vītolu un Emīlu Dobrāju (LA), viņš sacīja - ja vien kāds no viņiem spējot ap sevi saliedēt desmit domes deputātus, kas ir nepieciešamais minimālais balsu skaits priekšsēdētāja ievēlēšanai, tad "lai viņiem veicas". Pašlaik katrs varot par šo tēmu vien "nedaudz spekulēt", bilda bijušais priekšsēdētājs.

Lai kļūtu par domes priekšsēdētāju, būs vajadzīgi daudzi kompromisi, un Vītolas izredzes šai kontekstā esot apšaubāmas, uzskata Lasmanis. "Publiski izrēķinoties ar savu koalīcijas partneri, Zemnieku savienība ir pierādījusi, ka nav uzticami partneri," piebilda Lasmanis, līdzšinējo saistīšanos koalīcijā ar LZS novērtējot kā kļūdu.

Runājot par izpilddirektores Līgas Lonertes iespējamo atbrīvošanu no amata, Lasmanis bilda, ka viņas darbība tikšot vērtēta, un par to esot deputātu vairākums. Uz šī pamata arī starp deputātiem notikusi vienošanās par jauno koalīciju.

Izpilddirektore gan pašlaik esot "diezgan veikli saslimusi". Lasmanis apšaubot viņas slimības patiesos iemeslus. Deputāti pagaidīšot Lonertes izveseļošanos un tad ķeršoties pie viņas darba izvērtēšanas.

Jelgavas novada domē ir 19 deputāti, kuri pārstāv septiņas politiskās partijas.

Kā LETA jau ziņoja, Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Lasmanis ir nolēmis atkāpties no amata, teikts masu medijiem izplatītajā paziņojumā. Lasmanis par atkāpšanos paziņoja aptuveni stundu pirms Jelgavas novada domes sēdes, kurā bija paredzēts skatīt septiņu deputātu pieprasījumu atbrīvot viņu no amata.

Atsevišķi pašvaldības politiķi un amatpersonas pieprasīja vērtēt Lasmaņa rīcību, Budžeta komisijā līdztekus sēdes vadīšanai pievēršoties kādas sievietes kājām. Pašvaldības izpilddirektore Līga Lonerte (LZS) aicināja pašvaldības deputātus vērtēt, viņasprāt, ētikas dabas pārkāpumu domes priekšsēdētāja rīcībā, izsūtot viņiem video no komisijas 13.marta sēdes.

Lasmanis rosina atbrīvot no amata pašvaldības izpilddirektori Līgu Lonerti pēc tam, kad Lonerte un domes deputāti nāca klajā ar aicinājumu vērtēt viņa pievēršanos sievietes kājām kādā domes komisijas sēdē.

Atbildot uz publiski izskanējušo informāciju par izpilddirektores saistību ar Zemnieku savienību, Lonerte atzina, ka iepriekš ir kandidējusi vēlēšanās no Latvijas Zemnieku savienības saraksta, taču pašlaik neesot nevienas politiskās partijas biedre.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu