Modes muzeja veidotā izstāde “Modes šedevri” dodas uz Somiju

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Modes muzeja veidotā izstāde pirmo reizi būs apskatāma ārpus Latvijas – no 2024. gada 13. aprīļa tā priecēs Somijas pilsētas Tamperes iedzīvotājus un viesus. Izstāde “Modes šedevri” apkopo iespaidīgākos eksponātus no Modes muzeja kolekcijas – no 18. gadsimta galma tērpa līdz britu dizainera Aleksandra Makvīna dizainētai kleitai.

Tos atzinīgi novērtējuši muzeja sadarbības partneri Somijā. Izstāde “Modes šedevri”, kas 2022. gada otrajā pusē un 2023. gada sākumā bija skatāma Modes muzejā Rīgā, aptver laikposmu no 18. gadsimta otrās puses līdz pat 21. gadsimtam.

Foto: Facebook

Savulaik izstāde izpelnījās lielu popularitāti rīdzinieku un Rīgas viesu vidū – un ne velti. Tajā apkopoti vizuāli iespaidīgi izcilu modes dizaineru un modes namu darbi no Modes muzeja krājuma: no gadsimta sākuma Parīzes prestižākā modes nama “Worth” un Itālijas radošā eksperimentētāja Mariano Fortunī līdz mūsdienu modes dižgaru Žana Pola Gotjē, Aleksandra Makvīna un Iseja Mijakes veikumam.

Tāpat izstāde ļauj apbrīnot un novērtēt gadsimtos krātu audēju, šuvēju un izšuvēju pieredzi un prasmes. Izstāde pievēršas trim būtiskām modes sastāvdaļām: mode kā amata meistarība, radošums un bizness.

Izstāde “Modes šedevri” Somijas pilsētā Tamperē būs apskatāma muzejā “Milavida”, ar kuru Modes muzejam izveidojusies lieliska sadarbība. “Milavida” muzejs izvietots greznā 1899. gadā būvētā savrupnamā, kas savulaik piederējis ietekmīgajai Notbeku ģimenei. Notbeki spēlējuši nozīmīgu lomu Tamperē – šai ģimenei piederēja Somijā un arī ārpus tās robežām labi pazīstamais tekstilrūpniecības uzņēmums “Finlayson”. Muzejs atrodas skaista parka ielokā, pakalnā ezera krastā, piedāvājot ne vien interesantu ekspozīciju, bet arī lielisku ainavu. 1905. gadā ēku iegādājās Tamperes pilsēta, un jau kopš 1908. gada “Milavida” savrupnamā bijis muzejs, kura ievirze un stilistika laika gaitā mainījusies. Laikposmā no 90. gadu beigām līdz pat atkal atvēršanai 2015. gadā muzeja ēka piedzīvojusi iespaidīgu restaurāciju – atjaunots ēkas kādreizējais spožums un greznā apdare, kas lieliski sader ar muzejā veidotajām izstādēm un pastāvīgo ekspozīciju, kura veltīta Notbeku ģimenei.

Tampere, kas izvietojusies starp diviem ezeriem, nereti tiek dēvēta par Somijas Mančestru. Pilsēta 19. gadsimtā bija viens no tekstilapstrādes un rūpniecības centriem, tajā aktīvi tika izmantots ūdens spēks. Mūsdienās kādreizējās industriālās ēkas pielāgotas muzeju, kino, veikalu un ēstuvju vajadzībām, piešķirot pilsētai īpašu šarmu. Tamperē ir daudz teātru un muzeju, tostarp pasaulē vienīgais Muminu muzejs. Pilsētas patīkamais mērogs un kompaktais centrs, plašais muzeju piedāvājums un populārais atrakciju parks ezera krastā padara to par lielisku galamērķi ģimenēm ar bērniem. Labā ziņa Latvijas iedzīvotājiem – Tampere sasniedzama ar tiešo avioreisu no Rīgas.

Modes muzeja vadītāja, arhitekte Natālija Muzičkina, atzīst: “Modes muzejam izstādes došanās “viesizrādēs” ir ļoti nozīmīgs notikums – tas ir būtisks muzeja komandas darba novērtējums. Kopš 2016. gada, kad Modes muzejs Rīgā, Grēcinieku ielā 24, vēra durvis apmeklētājiem, esam spējuši izveidot muzeja krājumu “no nulles”. Patlaban tajā ir 3600 priekšmetu. Daudzi no šiem priekšmetiem ir ārkārtīgi vērtīgi un nozīmīgi ne vien Latvijas, bet arī Eiropas modes kontekstā.”

Modes muzejs Rīgā, Grēcinieku ielā 24, durvis vēra 2016. gada oktobrī. Muzejs ir privāts, to vada arhitekte Natālija Muzičkina, muzeja īpašniece. Šo gadu gaitā muzejs ir sarīkojis 12 izstādes, kā arī organizējis desmitiem lekciju, nodarbību, semināru un pat teātra izrādes. Tāpat izstrādātas dažādu vecumposmu skolēniem domātas muzejpedagoģiskās nodarbības, kas ļauj uzzināt vairāk par apģērba tapšanu un modi kā būtisku kultūras mantojuma daļu.

Muzejam ir arī tiešsaistes grāmatu veikals, kas piedāvā izdevumus par modi un stilu.

Muzeja darba laiks: no otrdienas līdz svētdienai, no 10.00 līdz 18.00.

Biļetes: 7 EUR; grupām 6 EUR; skolēniem, studentiem, pensionāriem un invalīdiem 5 EUR. Katra mēneša pirmajā otrdienā atlaides skolēniem, studentiem, Ukrainas valstspiederīgajiem, pensionāriem un invalīdiem – biļetes cena tikai 3 EUR. Ar Latvijas Goda ģimenes apliecību ieejai muzejā 50% atlaide.

MODES MUZEJS  Rīga, Grēcinieku iela 24  www.fashionmuseumriga.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu