Piešķir teju vienu miljonu eiro nometņu rīkošanai Ukrainas bēgļu bērniem

TVNET/LETA
Papildināts 17:22, 9. aprīlis, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Dobra Kobra/Shutterstock

Valdība otrdien nolēma piešķirt 900 000 eiro, lai rīkotu dienas un diennakts nometnes Ukrainas bēgļu bērniem.

Valsts izglītības satura centrs (VISC) sadarbībā ar pašvaldībām arī šogad nodrošinās Ukrainas bērniem un jauniešiem atbalstu dalībai bērnu nometnēs.

Nometnēm būs jāsekmē ukraiņu bērnu latviešu valodas lietošanu, socializēšanos un integrēšanos ar Latvijas bērniem. Tāpat bērni pilnveidos komunikācijas, saskarsmes un sadarbības prasmes kopīgās izglītojošās un radošajās nodarbībās kultūrizglītībā, vides un tehniskajā jaunradē, sportā un citās neformālās izglītības aktivitātēs.

Nometnes varēs organizēt līdz 1.novembrim. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) aicina pašvaldības piedāvāt daļai ukraiņu bērnu piedalīties vienā vai divās nometnēs. Tāpat pašvaldības varēs iekļaut ukraiņu bērnus jau pašvaldību organizētajās dienas un diennakts latviešu bērnu nometnēs, apmaksājot nometnes organizētājam plānotos izdevumus uz vienu bērnu nometnē atbilstoši dienas vai diennakts nometņu sadalījumam.

IZM aicina pašvaldības segt izdevumus par ukraiņu bērnu dalību nometnēs, iesaistot tos blakus esošo novadu organizētajās nometnēs, ja pašvaldībā ukraiņu bērnu skaits ir mazāks par 20.

Nometnēs varēs piedalīties ap 4000 ukraiņu un latviešu bērni, pieņemot, ka bērnu skaits nometnēs sadalās līdzvērtīgi. IZM aprēķinājusi finansējumu tā, lai iesaistīti aptuveni 2000 ukraiņu bērnus.

Atbalsts par vienu bērnu dienā dienas nometnē plānots 50 eiro, bet diennakts nometnē - 70 eiro. Paredzētajā atbalstā iekļautas arī izmaksas atbalsta programmas administrēšanai Valsts izglītības satura centram un pašvaldībām kopā līdz 5%.

Alūksnes, Augšdaugavas, Balvu, Krāslavas, Līvānu, Madonas, Preiļu, Varakļānu, Ventspils novadu pašvaldībās finansējums aprēķināts visiem bērniem simtprocentīgi. Šajās pašvaldībās reģistrēts mazāk par 20 ukraiņu bērniem.

Valsts atbalsts 1,8 miljonu eiro apmērā Ukrainas bērnu nometņu organizēšanai tikai sniegts pērn vasarā un rudenī. Taču piešķirtais finansējums izlietots daļēji - apgūti 46,17%. Nometņu organizēšanu traucēja, ka to varēja uzsākt tikai no 2023.gada 1.jūnija. Vairākas pašvaldības atteicās no finansējuma, jo nepaspēja nokomplektēt Ukrainas bērnus dalībai nometnēs.

No 2023.gada 1.jūnija līdz 1.novembrim pašvaldībās tika organizētas 96 nometnes. Tajās tika iesaistīti 1191 ukraiņu bērni, 1520 latviešu bērni un 151 ukraiņu bērns, kas nav reģistrēti Latvijas izglītības sistēmās.

Atbilstoši Civilās aizsardzības pārvaldes datiem, uz šī gada 8.janvāri Latvijā reģistrēti 7886 Ukrainas bēgļu bērni vecumā no pieciem līdz 18 gadiem. No tiem Latvijas izglītības sistēmā reģistrēts 3861 izglītojamais - 1352 bērni bērnudārzos un 2375 bērni skolās. Par lielu daļu Ukrainas skolas vecuma bērnu un jauniešu IZM nav pietiekamas informācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu