Siliņa: Ierēdņi varēs savienot savu amatu tikai ar vēl vienu citu kapitālsabiedrību valdēs un padomēs (2)

TVNET/LETA
Papildināts 19:29, 9. aprīlis, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidente Evika Siliņa.
Ministru prezidente Evika Siliņa. Foto: Paula Čurkste/LETA

Koalīcija rosina, ka ierēdņi varēs savienot savu amatu ar tikai vēl vienu citu amatu kapitālsabiedrību valdēs un padomēs, tā otrdien pēc valdības sēdes medijiem sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), norādot, ka šādi tiks veicināta kapitāltirgus attīstība.

Siliņa, lūgta komentēt pirmdienas paziņojumu par plāniem "ievērojami mazināt ierēdņu skaitu kapitālsabiedrību valdēs un padomēs", atsaucās uz Valsts kontroles secinājumiem, proti, ka liela ierēdniecības daļa paralēli saviem amatiem, piemēram, valsts sekretāra vai pašvaldības domes priekšsēdētāja amatam, ieņem vairākus amatus arī valdēs un padomēs dažādās valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās. Tā kā kvalitatīvi apvienot šos daudzos amatus nav iespējams, koalīcija piedāvā samazināt amatu savienojamību līdz vienam amatam.

Ministru prezidente norādīja, ka šādi koalīcijas plāni saskan arī ar valdības vēlmi virzīties uz kapitāltirgus attīstību un biznesa domāšanu.

"[Kapitālsabiedrībās] ir nepieciešama lielāka biznesa personu pārstāvniecība, cilvēki, kuri saprot biznesa intereses. Mēs prātīgi virzāmies prom no tā, ka valdēs un padomēs amatus ieņems ierēdniecība," sacīja Siliņa.

Taujāta par konkrētākiem kritērijiem un termiņiem, kad koalīcijas ieceres varētu tikt ieviestas, Siliņa sacīja, ka detalizētāk par šo jautājumu varēs runāt tad, kad būs sagatavots ziņojums skatīšanai valdībā.

TVNET jau vēstīja, ka koalīcija vienojusies ievērojami mazināt ierēdņu skaitu valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdēs un padomēs, pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Lai kapitālsabiedrību padomes un valdes būtu starptautiski konkurētspējīgākas, koalīcija iecerējusi piesaistīt profesionāļus, kas runā Eiropas Savienības valodās, atzīmēja premjerministre.

"Mēs uzskatām, ka tas veicinātu kapitālsabiedrību spēju labāk tikt pārvaldītām, ilgtspējīgākām, labāk piesaistītu ekonomikai pienesumu ar pieredzi, kāda, iespējams, nav Latvijas speciālistiem," teica Siliņa.

Iepriekš raidījums "Nekā personīga", atsaucoties uz iepriekš izpētīto, vēstīja, ka valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību padomēs ieceļ pamatā vienus un tos pašus cilvēkus, nereti arī ministriju vadošos ierēdņus un citu iestāžu vadītājus. To revīzijā norādījusi arī Valsts kontrole.

Valsts kontrole apšaubīja, ka ierēdņi vienlīdz kvalitatīvi pagūst strādāt vairākās darba vietās vienlaikus. Valsts kontrole uzskatīja, ka tas ir veids, kā ierēdņiem palielina atalgojumam pamata darba vietā un ieteica no šādas prakses atteikties, atgādināja raidījums.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu