Veselības ministrija sāk virzīt valdībā ideju valstij pārņemt reģionālās slimnīcas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministrs Hosams Abu Meri.
Veselības ministrs Hosams Abu Meri. Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai uzlabotu slimnīcu sadarbību gan valsts, gan reģionālajā līmenī, Veselības ministrija (VM) apsver iespēju valstij pārņemt reģionālās slimnīcas, teikts ministrijas saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā par veselības aprūpes stacionāro pakalpojumu pārvaldības attīstību un pilnveidi.

Jau 2019.gadā, ieviešot slimnīcu iedalījumu līmeņos, ministrijai bija iecere vērtēt valsts līdzdalības jeb pārņemšanas iespējas stratēģiski svarīgajās reģionālajās slimnīcas, bet šīs ieceres turpmāku realizāciju pārtrauca Covid-19 pandēmijas iestāšanās.

VM vērtējumā šāds modelis ievērojami uzlabotu slimnīcu sadarbību gan valsts, gan reģionālā līmenī. Turklāt reģionālajām slimnīcām, kā vadošām ārstniecības iestādēm, slimnīcu sadarbības tīkla ietvaros būtu vieglāk pārstāvēt valsts intereses un virzīties uz vienotu mērķu sasniegšanu veselības aprūpē.

Lai arī turpmāk slimnīcu sadarbības tīkls būtu sekmīgs un tajā līdzdarbotos pēc iespējas vairāk slimnīcu, VM ieskatā sākotnēji sadarbībā ar klīniskām universitātes slimnīcām un reģionālajām slimnīcām, nepieciešams noteikt atbildības teritorijas un sadarbības principus.

VM norāda, ka valsts līdzdalībai reģionālajās slimnīcās ir vairāki ieguvumi. Starp tiem ir vienota veselības aprūpes kvalitāte un drošība, izstrādājot un vērtējot vienotus kvalitātes kritērijus, ciešāka sadarbība starp klīniskajām universitāšu slimnīcām un reģionālajām slimnīcām, kas būtu vērsta uz labāku pakalpojumu sniegšanu un cilvēkresursu plānošanu, kā arī koordinētāka pacientu hospitalizācija, tai skaitā izstrādāts un nodrošināts optimāls pacientu hospitalizācijas plāns atkarībā no diagnozes un kritiskuma, nodrošinot stacionāro pacientu ārstēšanu nepieciešamajā aprūpes līmenī.

Tāpat kā ieguvumu VM izceļ arī optimizētu finansējuma sadalījumu atkarībā no sniegto ārstniecības pakalpojumu apjoma un sarežģītības, kas vērsts uz ārstniecības rezultāta sasniegšanu, kā arī vienotas atalgojuma un motivācijas sistēmas ieviešanu.

Sākumā VM iecerējusi īstenot pilotprojektu, kas paredz Daugavpils reģionālās slimnīcas pārņemšanu.

Ministrijā jau notikusi tikšanās ar slimnīcas kapitāla daļu turētājiem, slimnīcas valdi un padomi. Tā arī saņēmusi piekrišanu Daugavpils reģionālās slimnīcas darbības padziļinātai izpētei, kuru organizēs VM.

Pēc slimnīcas darbības padziļinātas izpētes un valsts līdzdalības iegūšanas izvērtējuma tiks sagatavots informatīvais ziņojums Ministru kabinetam "Par valsts līdzdalību SIA "Daugavpils reģionālā slimnīca"", iekļaujot tajā informāciju par izpēti, uz kura pamata ministrija sniegtu vienu no sekojošajiem priekšlikumiem. Tie paredz Daugavpils pašvaldības kapitāla daļu nodošanu bez atlīdzības valstij VM personā vai valsts ieguldījumu slimnīcas pamatkapitālā, pretim saņemot kapitāla daļas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu