Francijas un Vācijas attiecības vienmēr ir bijušas sarežģītas un nekad nav iztikušas bez konfliktiem un spriedzes. Ikviens saprot, ka sadarbība starp šīm divām galvenajām Eiropas Savienības valstīm ir nepieciešama un ir visa bloka interesēs. Tomēr tās nekad nav līdz galam spējušas tikt galā ar pašreizējo – un arī vēsturisko – sāncensību.

Viens no iemesliem ir tas, ka Francija un Vācija ir vienlīdz spēcīgas, lai gan dažādās dimensijās. Pēdējo septiņu gadu desmitu laikā, kad Eiropa pakāpeniski integrējās, Vācija– neskatoties uz to, ka bija sadalīta no 1945. līdz 1990. gadam – bija ekonomiski spēcīga, bet diplomātiski izvairīga. Turpretī Francija varēja lepoties ar militāro un kultūras spēku un nesatricināmu Eiropas lielvalsts statusu. Pēc Vācijas sakāves Otrajā pasaules karā Šarls de Golls centās aizsargāt atjaunoto Francijas pašapziņu.

Vācija bija pilnīgs pretstats. Otrā pasaules kara beigās tā bija neveiksmīga lielvara ar Eiropas katastrofu izraisītājas reputāciju. Vācijas valsti un kultūru definēja Hitlera laikmeta absolūtais morālais bankrots. Nacisti bija padarījuši Vāciju par

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X