Vai citā valstī iegādāta OCTA polise darbojas arī Latvijā? (1)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Avārija. Ilustratīvs foto.
Avārija. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

​Vai Latvijā reģistrētai automašīnai obligāto civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polisi jeb OCTA var nopirkt arī citā valstī? Un, ja var, vai tā būs derīga arī Latvijā? Šis jautājums aktualizējies pēdējā laikā, kad šādu auto ar ne Latvijā pirktu polisi ir arvien vairāk. Situāciju pētīja raidījums "360TV ZIŅneši".

Latvijā reģistrētu auto īpašnieki apdrošināšanas polises iegādājas kaimiņvalstīs gan zemākas cenas dēļ, gan lai apietu negatīvu apdrošināšanas vēsturi, gan arī likuma nezināšanas dēļ. Un tiek konstatēts aizvien vairāk gadījumu, ka mūsu automašīnām ir ārvalstu apdrošināšanas polise.

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroja pārstāvis Agris Daukste atklāj: "Pirms gada šādi gadījumi tika fiksēti reizi pusgadā, bet šobrīd tā situācija ir tāda, ka tie ir jau pāris gadījumi nedēļā. Klients uzrāda Lietuvas vai Igaunijas polisi, un tad ir skaidrošanās, ka šī polise nav spēkā. Auto īpašnieks vai autovadītājs tiek sodīts, un arī šajā gadījumā likuma nezināšana neatbrīvo no atbildības."

Naudas sods transportlīdzekļa vadītājam ir no 85 eiro līdz 120 eiro, bet auto īpašniekam no 350 līdz 700 eiro, atkarībā no transportlīdzekļa kategorijas.

2023. gadā tika atklāti pat 18 tūkstoši gadījumu, kad transportlīdzeklim nebija derīgas OCTA polises, lielākā daļa - 9 ar pusi tūkstoši gadījumu tika fiksēti, pat neapturot transportlīdzekli, - to dara tehniskās iekārtas, visas sistēmas, kas atrodas uz Latvijas ceļiem, sākot ar stacionārajiem fotoradariem, beidzot ar vidējā ātruma posma kontroles sistēmām, kuras automātiski nolasa transportlīdzekļa numurzīmi un pārbauda to sistēmā.

Arī policijas transportlīdzekļi ir aprīkoti ar valsts numurzīmju nolasīšanas sistēmu, un arī no tās pārkāpēji nevar izsprukt. To fiksē pat tad, ja automašīna brauc pretējā virzienā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu