Ar vērienu aizvadīts Latvijas Fizikas festivāls un noskaidroti zinošākie jaunie fiziķi valstī - erudīcijas konkursa "FIZMIX Eksperiments" uzvarētāji

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Fixmix eksperiments

Sestdien, 13.aprīlī, aizvadīts līdz šim vērienīgākais Latvijas Fizikas festivāls, kas pulcēja 4000 apmeklētāju. Festivāla ietvaros noslēdzās arī AS "Latvenergo" erudīcijas konkurss "FIZMIX Eksperiments", kurā par fizikā zinošākās komandas godu sacentās skolēni no visas Latvijas. Starp 216 komandām no 145 Latvijas skolām šogad erudītākās komandas titulu ieguva Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas komanda "Baloži pusdieno" no Zemgales reģiona skolotājas Kristiānas Rancānes vadībā.

Latvijas Fizikas festivāla ietvaros norisinājās virkne pasākumu, tostarp nozares ekspertu diskusija, kurā piedalījās klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis, Rīgas Tehniskās universitātes rektors Tālis Juhna, AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste, Latvijas Universitātes padomes loceklis un pasniedzējs Mārcis Auziņš, mūziķe Agnese Rakovska un citi. Ekspertu diskusijas dalībnieki bija vienisprātis, ka tieši fizika un citas zinātnes ir valsts attīstības pamatakmens. Diskusiju var skatīt šeit.

"Zināšanas – tas ir spēks, taču īsto pievienoto vērtību sniedz izgudrojumi, ko paši esam radījuši. Tā ir pievienotā vērtība ekonomikai, valstij un cilvēcei kopumā. Mēs dzīvojam laikmetā, ko raksturo arvien jauni atklājumi, tāpēc aicinu jauniešus nākotnē izvēlēties inženierzinātnes, sapņot pasaules līmenī, un esmu pārliecināts, ka nav aiz kalniem brīdis, kad arī Latvija varēs lepoties ar savu pasaulslavenu izgudrotāju, pašiem savu Einšteinu," diskusijā pauda AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.

Par vienu no būtiskākajām problēmām, kas kavē fizikas un zinātnes attīstību Latvijā kopumā diskusijas dalībnieki uzsvēra gan fizikas un citu dabaszinātņu skolotāju trūkumu daudzās Latvijas skolās, īpaši reģionos, gan arī sabiedrības kopējo izpratnes līmeni par zinātnes nozīmību. "Interese par fiziku, zinātni un STEM nozari, protams, sākas skolā. Taču, iespējams, vēl jo būtiskāka komponente ir sabiedrības kopējā izpratne par zinātnes nozīmību. Tas ir akmens arī augstskolu, pētnieku un augstskolu pasniedzēju dārziņā – par zinātni un pētījumiem ir jārunā, jāstāsta, jāskaidro pēc iespējas plašāk. Ja kopējā attieksme zinātnei sabiedrībā būs atbalstoša, būs arī studenti un jaunie zinātnieki," sarunā pauda fiziķis, Latvijas Universitātes padomes loceklis un pasniedzējs Mārcis Auziņš.

Uzvarētāji: veiksmes atslēga – izmantot katra komandas dalībnieka stiprās puses

Sīvā konkurencē Latvijas 8. un 9. klašu skolēnu erudīcijas konkursā "FIZMIX Eksperiments" uzvarēja Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas komanda "Baloži pusdieno". Komandā startēja Loreta Brasava-Muižniece (komandas kapteine), Ilans Bagātais, Nils Ozols, Kārlis Zikmanis, Madara Joma. Komanda izcīnīja erudīcijas konkursa galveno balvu: ceļojumu uz Šveici, lai apmeklētu Eiropas Kodolpētniecības centru CERN – pasaulē vadošo zinātnisko centru un tā slaveno Lielo hadronu paātrinātāju, kā arī viesotos Šveices zinātnes centrā "Technorama".

""FIZMIX Eksperimentā" iesaku piedalīties ikvienam – tā ir lieliska pieredze! Konkursa uzdevumi ir gana sarežģīti un ne vienmēr atbilst tam, ko māca skolā, taču tie ir bezgala interesanti. Tas ir arī papildu stimuls meklēt informāciju, padomāt ārpus ierastā robežām un iet soli tālāk. Protams, ļoti svarīgs ir komandas darbs, spēja savstarpēji sastrādāties un kopā meklēt informāciju. Kas ir lielākais ieguvums? Astoto un devīto klašu skolēniem, iespējams, tagad ir lielāka motivācija domāt par dabaszinātnēm. Tas ir grūti, bet ir izdarāms – atrast un izzināt ko jaunu, iegūt plašāku redzējumu par STEM zinātnēm, par ko skolā nerunā. Esmu ļoti lepna par mūsu komandas sekmēm. Gan es, gan audzēkņi šajā dienās turpinām saņemt apsveikumus! Viens no tiem bija arī no manas fizikas skolotāja – ir liels prieks, ka interese par šo aizraujošo priekšmetu pārvar paaudžu robežas, " pēc uzvaras saka uzvarētājkomandas fizikas skolotāja Kristiāna Rancāne.

Loreta Brasava-Muižniece, komandas kapteine, 9. klases skolniece: "Mūsu uzvaras atslēga bija saprast katra komandas dalībnieka lomu, katra spējas un stiprās puses, un to, kā varam viens otram palīdzēt. Komandā bija četri 9. klases skolēni un viens dalībnieks no 8. klases, jo vēlējāmies arī viņam parādīt, kā sasniegt lielus mērķus. Tas ir mūsu veltījums nākotnei. Uzvara bija liels pārsteigums, un esam ļoti priecīgi par gaidāmo braucienu uz CERN Šveicē. Manuprāt, šī iespēja palīdzēs vēl vairāk vienam otru iepazīt, lai, iespējams, nākotnē kopīgi piedalītos vēl kādos konkursos. Savu nākotni plānojam saistīt ar inženierzinātnēm, matemātiku un fiziku."

Otro vietu konkursā ieguva komanda "Azartspēļu ministri" no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas (Rīgas pilsēta). Savukārt "Elektromagnētiskā Elite" no Siguldas Valsts ģimnāzijas (Rīgas reģions) palika trešie. Starp pārējiem finālistiem bija Daugavpils Tehnoloģiju vidusskola-liceja komanda "Baltais celiņš" (Latgales reģions), Limbažu Valsts ģimnāzijas komanda "Baroni" (Vidzemes reģions) un Liepājas Jāņa Čakstes vidusskolas komanda "Jauda" (Kurzemes reģions).

Komandām bija jāsacenšas vairākās kārtās, risinot Latvijā vadošu ekspertu īpaši izveidotus uzdevumus. Bez fizikas tajos bija jādemonstrē erudīcija arī citos dabaszinātņu priekšmetos, tādējādi parādot vispusīgas zināšanas.

Skolēnu erudīcijas konkursam, kuram ir atklātās fizikas olimpiādes statuss, šogad kopumā bija pieteikušies 1080 skolēni, un tā pirmā atlases kārta norisinājās neklātienē. Savukārt 300 zinošākie 8. un 9. klašu skolēni no visiem Latvijas reģioniem 13. aprīlī tikās konkursa pusfinālā un finālā, kas norisinājās Latvijas Fizikas festivāla ietvaros.

Rīdziniekiem un pilsētas viesiem – 4. Latvijas Fizikas festivāla apmeklētājiem – visas dienas garumā bija iespēja piedalīties izklaidējošā pasākumā, kuru veidoja Latvijas zinātnes un zinātkāres centri, dažādi tehniskās jaunrades un interešu pulciņi, lielākās Latvijas augstskolas un citas izglītības iestādes, kā arī uzņēmumi. Fizikas festivāla laikā ikvienam bija iespēja uzzināt par Latvijas zinātnes sasniegumiem fizikā, uzklausīt ekspertu viedokļus par STEM nozīmi sabiedrības un ekonomikas attīstībā, redzēt aizraujošus eksperimentus un vairot zināšanas par inovācijām nākotnes enerģijas jomā. Savukārt Latvijas skolotāji īpašā meistarklasē radīja jaunas idejas aizraujošai fizikas pasniegšanai skolās. Pasākuma noslēgumā ar koncertu skolēnu erudīcijas konkursa dalībniekus un fizikas svētku apmeklētājus priecēja grupa "Astro'n'out".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu